Ziua de 13 septembrie are o semnificație aparte pentru pompierii doljeni. La 13 septembrie 1848, pompierii militari, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, dovedind spirit de sacrificiu şi un legendar eroism s-au opus armatei trimisă de Imperiul Otoman pentru a înăbuşi revoluţia română. De atunci, la această dată se sărbătorește ziua pompierilor.
În Craiova, zilele acestea au fost organizate o serie de manifestări pentru a marca momentul. Joi, în fața Primăriei Craiova a avut loc un ceremonial militar – religios ce a cuprins și discursuri ale unor oficialități, dar și defilări ale trupelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia” al județului Dolj.
„De-a lungul timpului, toți am înțeles că în spatele celui care s-a dedicat profesiei nobile de salvator, confruntat zi de zi cu situații deosebite, multe dintre ele punându-i chiar viața în pericol, se ascund oameni. Ființe care trăiesc și simt la cote ridicate orice încercare. Simțim permanent că oamenii ne apreciază și ne atribuie o conotație aparte. Nu ne mai numesc pompieri, nici salvatori, ci eroi. Sentimentul că putem salva vieți și că înlăturăm consecințele negative ale unui dezastru ne dă putere și ne întărește credința că suntem meniți să protejăm și să luptăm”, a afirmat col. Constantin Florea, inspectorul șef al ISU Dolj.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit și el despre eroismul pompierilor.
„Eroismul și devotamentul cu care, în urmă cu 170 de ani, căpitanul Pavel Zăgănescu și ostașii aflați sub comanda sa au purtat, în ciuda sorților potrivnici, emblematica bătălie din Dealul Spirii se regăsesc acum, multiplicate, în fiecare misiune pe care cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Oltenia» o duc la îndeplinire. Sunteți exponenții unei instituții reputate și reprezentative, care și-a construit prestigiul prin curaj și promptitudine, printr-un management responsabil și eficient, câștigându-și încrederea comunității, și ne bucurăm că v-am putut fi alături, de-a lungul anilor, oferindu-vă sprijinul nostru. Împreună, am reușit să dezvoltăm o serie de investiții care s-au tradus în modernizarea acestei importante structuri și în consolidarea dimensiunii sale europene – o colaborare pe care o ducem mai departe, cu noi proiecte în cadrul cărora identificăm cele mai bune soluții pentru creșterea gradului de siguranță publică”, a declarat Ion Prioteasa.
La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat: „Istoria a demonstrat că pompierii sunt gata oricând să își asume riscul suprem, să se jertfească pe altarul datoriei pentru salvarea și ajutorarea semenilor. Pompierii își ghidează existența profesională după principiul apropierii de comunitate și cetățeni, dând dovadă de maximă implicare, profesionalism, dăruire și competență”.
Miercuri, la sediul ISU Dolj, a avut loc o expoziție de pictură realizată de elevii din Dolj, lansarea celui de al II volum al cărţii Istoricul Grupului de Pompieri al Judeţului Dolj (1956-1973) şi o festivitate de premiere a serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă care au obţinut rezultate deosebite la concursurile profesionale.
La realizarea desenelor, copiii au fost inspirați fiind de munca pompierilor şi de grija lor față de siguranța oamenilor.
„La realizarea desenului am fost inspirată de modul în care pompierii vin şi îi ajută pe oamenii chiar dacă îşi pun viața în pericol. Desenul este făcut în acuarelă şi am lucrat la el două ore. La concurs am obținut locul al III-a. Astăzi ni s-au arătat maşinile echipate cu care se intervine la fața locului atunci când are loc un incendiu. Ni s-au prezentat şi maşinile vechi. Îmi place aici, însă nu-mi doresc să devin pompier pentru că sunt fată şi cred că ar fi foarte greu”, spune Sorana Vivoran, elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Mihai Eminescu” Craiova.
Comisar Florentina Cenja, şef editură Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit despre volumul de carte lansat miercuri: „La mulți ani şi multe împliniri profesionale. Vă transmit gândurile bune şi din partea directorului cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Mă bucur să fiu aici atât pe tema lansării acestei cărți cât şi pentru faptul că am auzit lucruri foarte bune despre Inspectoratul Situații de Urgență al județului Dolj care este o unitate de elită, cu dotări moderne şi cu personal foarte bine pregătit. Grija pentru prezent se împleteşte cu grija pentru trecut, pentru istorie, iar această preocupare la nivelul conducerii inspectoratului este admirabilă şi s-a concretizat în această carte pe care îmi face o desosebită plăcere să o lansăm astăzi. Este o carte document, bazată pe un amplu material documentat, istoricul grupului de pompieri 1956-1973. Este foarte important să ne cunoaştem trecutul, ca să ne înțelegem prezentul şi ca să ne putem construi viitorul. Ceea ce sunteți dumneavoastră astăzi, o unitate de elită, este cu siguranță rodul eforturilor fiecăruia dintre dumneavoastră, dar are în spate o istorie, are în spate faptele de glorie ale celor care şi-au pus viața în slujba comunității, iar această carte asta face, aduce în prim plan numele unor oameni care chiar dacă au rămas uitate într-o arhivă, acum sunt readuse în atenția tuturor prin munca acestor specialişti. Vreau să adresez felicitări autorilor, domnul doctor Laurențiu Sencovici, domnul colonel doctor Constantin Florea, domnul colonel Florin Cocoşilă. Apreciem ca editură a Ministerului afacerilor externe că este o lucrare utilă, o lucrare valoroasă, o lucrare de specialitate, dar care în acelaşi timp se adresează şi publicului interesat de istoria pompierilor doljeni”.