sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Paradoxul Doljului: Mulţi şomeri, puţini oameni de angajat

Judeţul Dolj se confruntă cu un paradox: este în topul judeţelor cu cel mai mare număr de şomeri şi, în acelaşi timp, se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă specializată. Afirmaţia a fost făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, la conferinţa de lansare a proiectului „Program integrat de sprijin în carieră pentru elevii din judeţul Dolj”, implementat de SC PRIMASERV SRL, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi Palace Tour SRL.

Orice proiect european care se lansează în Craiova este bine-venit, orice finanţare cu fonduri structurale pe care o câştigăm este un plus pentru noi. De multe ori au fost privite cu scepticism proiectele pe POSDRU sau POCU, capital uman, deşi noi suntem învăţaţi să cuantificăm ce rezultă după un proiect şi să ne uităm la o stradă sau la o bancă, un parc sau o şcoală. Dar, până la urmă, investiţia în capitalul uman este mai importantă decât orice fel de altă investiţie. Cred că trăim oarecum într-un oarecare paradox, în judeţul nostru. De multe ori apărem în topul judeţelor cu şomaj mare, dar pe de altă parte, tot în judeţul nostru, este una dintre cele mai mari crize de forţă de muncă specializată. Am avut, recent, o întâlnire cu o firmă de recrutare de personal şi cu directorul de resurse umane al Ford. Ei spun că au de angajat 1.600 de oameni şi le este foarte teamă că nu au de unde să îi angajeze. Într-adevăr au lăsat din cerinţe. Şi spun că prima dată vor să angajeze măcar 150 de specialişti, după care 600 de muncitori necalificaţi, dar nu ştim de unde să îi luăm. Avem discuţii cu primarii de la 35-40 kilometri de Craiova ca să găsim forţă de muncă pentru că se lansează o nouă maşină şi 16000 de angajaţi până în aprilie anul viitor vor fi din Craiova şi Dolj. Nu sunt singurii care întâmpină astfel de probleme, sunt firme din alimentaţia publică, din industria hotelieră, firme din industria textilă. Acum începe un nou proiect care presupune şi calificare. Este o şansă mai mare pentru cei care termină cursurile unui liceu, unei şcoli profesionale, care, alături de calificarea de pe băncile şcolii, fac şi stagii de practică”, a afirmat Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Proiectul „Program integrat de sprijin în carieră pentru elevii din judeţul Dolj” se adresează unui număr de 335 de elevi din judeţul Dolj, care vor beneficia de consiliere profesională, dar şi de stagii de practică în cadrul unor firme. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica