duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Zeci de școli și grădinițe funcționează fără autorizații

Elevii a zeci de unități de învățământ din județul Dolj nu vor învăța nici în noul an școlar în condiții civilizate. În mai multe școli și grădinițe încă nu există apă curentă, iar unele au, în continuare grupurile sanitare în curți. Din acest motiv, nu au primit autorizație sanitară de funcționare.

Legat de autorizația sanitară de funcționare, 91 de unități școlare nu o dețin. Dintre acestea, nouă sunt unități cu personalitate juridică și 82 sunt structuri ale acestora. Principala cauză că nu au autorizație este fie că nu există apă potabilă, fie că toaletele sunt situate în curte. Faptul că nu există apă potabilă, însă, vorbim despre structuri din mediul rural. Sunt cazuri unde nu există fântână în spațiul respectiv de învățământ, dar elevilor li se asigură apă pentru că au fost încheiate contracte cu firme care aduc apa potabilă în unitatea respectivă”, a declarat Monica Sună, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

Mai multe unități de învățământ din Dolj nu au nici aviz de securitate la incendiu. Șefa ISJ spune, însă, că nu este cazul de îngrijorări întrucât în toate şcolile există extinctoare:„În ceea ce privește autorizația ISU, cea pentru încendiu, 52 de structuri școlare nu o au, dar faptul că o clădire nu are asta nu înseamnă că elevii sunt neapărat în pericol întrucât în toate clădirile există stingătoare în caz de incendiu. Lipsa autorizației înseamnă faptul că respectiva unitate nu îndeplinește fie un criteriu fie mai multe criterii necesare pentru a obține acea autorizație”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ultimele zile, echipe mixte înfiinţate prin ordin al Prefectului au verificat unităţile de învăţământ din judeţul Dolj pentru a vedea dacă sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar.

În perioada 30 august – 4 septembrie, echipe mixte formate din reprezentanți ai ISJ Dolj, ai Instituției Prefectului și ai unităților administrativ teritoriale au verificat unitățile de învățământ din județ. A fost verificat stadiul igienizării unităților de învățământ, stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece, dacă există autorizații sanitar veterinare pentru funcționare, dacă au aviz sau autorizație ISU. De asemenea s-au mai verificat dotarea cu mobilier adecvat a sălilor pentru clasele pregătioare și existența sistemului de supraveghere video, a paznicului și respectiv a împrejmuirii spațiilor școlare”, a declarat Monica Sună.

Mai puțini elevi

Şase şcoli şi grădiniţe din judeţul Dolj nu mai există din acest an, ca urmare a reducerii numărului de elevi. Este vorba despre Grădiniţa nr.2 Daneţi, cea din Răcarii de Sus și școli din Dăbuleni, Velești și Melinești, din această comună fiind vorba despre două școli.

Pentru anul școlar viitor, rețeaua școlară nu a suferit modificări majore. Vom funcționa, pentru învățământul de masă cu 187de unități de învățământ cu personalitate juridică, patru unități de învățământ special și 22 de unități în învățământul particular. Referitor la învățământul de masă, cele 187 de unități cu personalitate juridice au avut arondate, anul trecut, 373 de structuri. Pentru anul școlar 2018-2019 avem o mică modificare.Avem acumun număr de 367 de structuri. Rețeaua școlară se propune de către consiliile locale din județ. Din cauza faptului că numărul elevilor se află pe o pantă descendentă, anumite consilii locale din județ au cerut aviz din partea Inspectoratului Școlar Dolj pentru închiderea anumitor structuri. De aceea a scăzut numărul structurilor școlare. Din punctul nostru de vedere, procedând astfel, crește calitatea actului educațional, elevii urmând a se deplasa la structurile de centru cu ajutorul microbuzului școlar. Astfel a scăzut și numărul de clase cu predare simultană”, a mai declarat Monica Sună, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Un număr exact al elevilor doljeni din noul an școlar ar urma să fie oferit la începutul săptămânii viitoare.

Monica Sună a vorbit și despre încercarea de a îmbunătății rezultatele elevilor la examenele naționale. Între principalele cauze pentru care se obțin rezultate slabe se numără absenteismul.

Principala cauză a faptului că nu toate unitățile școlare au avut fie la evaluarea națională, fie la examenul de bacalaureat procente de promovabilitate de peste 20% o reprezintă absenteismul. O altă problemă este faptul că datorită condițiilor economice și situațiilor financiare, foarte mulți părinți pleacă la muncă în străinătate și fie își iau și copiii, fie îi lasă în grija rudelor și uneori a vecinilor. Elevii aflați în această situație emoțională delicată nu frecventează cu regularitate școala iar rezultatele au de suferit.” aafimat șefa ISJ Dolj.

Aceasta a mai precizat că „La nivelul Inspectoratului Școlar Județean vin cereri de echivalare a studiilor și centralizând aceste cereri, s-au adresat Inspectoratului Școlar 376 de cereri și au fost eliberate 376 de atestate. Cele mi multe echivalări vin din Republica Italiană 186, Regatul Spaniei 93, Regatul Unit al Marii Britanii 35, SUA 11, Franța 8, Republica Elenă 9, Germania 18, Regatuol Belgiei 6, Emiratele Arabe Unite 4, Republica Portugheză 4, Austria 3, Regatul Iordaniei 2, Republica Populară Chineză 1 atestat și Moldova 1. Aceasta ar fi situația de elevi proveniți din aceste țări care au solicitat echivalarea studiilor. Dacă ar fi să facem o statistică sunt 71 de băieți și 305 fete. Toți sunt cetățeni români. Nu am avut solicitări de echivalare de studii a unor cetățeni străini care au dobândit cetățenie română sau care au venit și și-au dorit să-și înscrie copiii în învățământul preuniversitar.”

Politica