Pași spre finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Se dorește redarea circuitului turistic a acestui obiectiv extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea turismului în județul Mehedinți.
Lucrările de restaurare și amenajare a parcului arheologic al muzeului Regiunii Porților de Fier au fost finalizate. Acesta se întinde pe o suprafața de cinci hectare şi include unul dintre cele mai importante şi cunoscute vestigii istorice din ţară.
Ruinele Podului lui Traian care amintesc de o construcție grandioasă, ridicată în perioada dintre cele două războaie dacice, după planurile arhitectului imperial Apolodor din Damasc. Zona turistică de pe malul bătrânului fluviu este însă de ani buni un nesfârșit șantier.
”Noi nu facem parte din echipa de proiect, dar în calitatea mea de manager al instituției, particip la toate evenimentele organizate aici. Aseară a fost o întâlnire între conducerea Consiliului Județean și constructorii care lucrează aici. S-au analizat toate lucrările care au rămas de executat. În ceea ce ne privește, deși nu am preluat în administrare această zonă, cu forțele proprii face o igienizare a parcului”, a declarat Doinița Mariana Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier.
Ruinele Castrului Drobeta, întins pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, amintesc de primul centru urban ca importanță militară, economică și religioasă din regiunea Olteniei și al treilea din Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. Piciorul Podului lui Apolor din Damasc, ruinele bisericii medievale cu contraforţi, termele romane, o porțiune din zidul unui amfiteatru roman, descoperită în timpul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier sunt vestigii istorice, mărturii ale trecutului care de ani buni așteaptă să fie redate circuitului turistic.
”Noi abia așteptăm. Am înțeles că la jumătatea lui septembrie se va face recepție la finalizarea lucrărilor pe pavilionul anexă și parcul arheologic și de aceea noi nu mai avem răbdare și suntem aici cu forțe proaspete și cu așteptări mari ca să ajutăm pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții normale,” a mai precizat Doinița Mariana Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier.
Din anul 2010, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află într-un amplu proces de reabilitare. Proiectul urmăreşte, atât reabilitarea clădirii muzeului cât şi a monumentelor istorice din parcul arheologic (castru roman Drobeta, termele romane, piciorul podului lui Traian şi biserica fortificată de sec. XIV). La ora actuală se poate vizita Pavilionul Multifuncţional, situat în str. Independenţei nr.2, în cadrul căruia sunt expuse periodic expoziţii deschise publicului. Odată cu inagurarea parcului arheologic al muzeului se dorește și organizarea unui eveniment daco-roman menit să readucă în actualitatea viața vechiului castru roman.
Voica Briceag – descoperamehedinti.ro