Alte nouă persoane din Dolj au contactat virusul West Nile, transmis de ţânţari, numărul cazurilor în judeţ ajungând la 21. Două dintre cele nouă noi cazuri sunt din Craiova, oraș unde s-au efectuat până acum mai multe dezinsecții, dar care nu au dat rezultat, țânțarii continuând să dea bătăi de cap cetățenilor.
Cele nouă persoane afectate în ultima săptămână de virusul West Nile au vârste cuprinse între 33 și 79 de ani, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West – Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 mai – 31 octombrie, în săptămâna 34/2018, în judeţul Dolj a fost confirmate 9 cazuri cu infecţie cu virusul West – Nile, la 5 femei şi 4 bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 79 de ani din Craiova – 2, Băilești – 1, Bucovăţ – 1, Calafat – 1, Dăbuleni – 1, Drăgotești – 1, Galicea Mare – 1 și Răcarii de Jos – 1, internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă”, anunţă DSP Dolj.
Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie. În majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar, spun specialiştii DSP. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.
În ceea ce privește municipiul Craiova, aici, deși s-au făcut mai multe dezinsecții în această vară, problema țânțarilor nu a fost rezolvată. În ședința de joi a Consiliului Local, liberalul Marian Vasile a cerut documente cu privire la tot ceea ține de dezinsecția din acest sezon.
„Vrem să știm și noi cum s-a efectuat acest procedeu. Care a fost concentrația soluțiilor, tipurile de soluții, suplimentarea măsurilor luate pe parcurs, absolut tot ce s-a făcut în acest sens. Este inadmisibil ce se petrece. Țânțarii sunt peste tot”, a spus acesta.
Primarul Craiovei a declarat că a fost crescută concentrația soluțiilor folosite la dezinsecție și că se va face una nouă.
„Am discutat cu specialiști și se poate mări concentrația, dar nu pe domeniul public întrucât sunt reguli DSP care trebuie respectate, sunt anumite limite admise. Țânțarii continuă să fie o problemă, este adevărat, dar Salubritatea a acționat cât a putut de mult. Este o problemă complicată. Vom mai acționa zilele următoare în acest sens”, a afirmat Genoiu.