O unitate mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilată și dotată va fi repartizată Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, care a achiziționat astfel de autospeciale pentru șapte unități spitalicești din țară.
Ministerul Sănătăţii, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), a achiziționat în total 8 unităţi mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate. Conform Ministerului Sănătății, Spitalul de Urgență din Craiova va primi autospeciala săptămâna aceasta.
„Achiziţia autospecialelor a fost realizată în vederea creşterii capacităţii tehnice a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului. Aceste 8 unităţi vor consolida programul naţional de screening pentru cancer de col uterin şi vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate. Autospecialele vor fi livrate către 7 centre naţionale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare şi stabilirii cadrului general de funcţionare, să se înceapă campanii regionale de testare. Unităţile sanitare beneficiare ce participă la campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin şi către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Judeţean Mureş; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova; Institutul Regional Oncologic Iaşi (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti; Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti”, au informat reprezentanții Ministerului într-un comunicat de presă.
Ministerul Sănătăţii mai adaugă că a demarat „implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive. Cele 7 programe sunt: depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular şi programe destinate gravidei şi copilului. Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanţate din fonduri structurale să demareze către sfârşitul anului sau începutul anului 2019”.
Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, iar pentru creșterea capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere iniţierea unei proceduri de achiziţie de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie şi citologie.
Conform ultimelor date publicate de Direcția de Sănătate Publică Dolj, în județul nostru, în anul 2016, dintr-un total de 2524 cazuri noi de cancer 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând la femei locul II după cancerul de sân. În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23.867 cazuri de cancer, 1871 sunt cancere de col uterin (locul II la femei după cancerul de sân).