Din această lună, aproape 700.000 de firme sunt obligate să aibă o analiză de risc la securitate fizică, pentru fiecare punct de lucru. O astfel de analiză se ridică la 3.000 euro, iar cei care nu o au pot primi amenzi de până la 20.000 lei. Legea este contestată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dar și de ALDE Dolj.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită abrogarea HG nr. 301/2012 privind aprobarea normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, având ca efect eliminarea obligativităţii realizării analizei de risc la securitate fizică, de către toţi agenţii economici, aceştia având în continuare obligaţia să asigure paza bunurilor şi valorilor deţinute, conform Legii nr. 333/2004, informează news.ro.
Oficialii CNIPMMR spun, conform sursei citate, că ”societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 sunt obligate să asigure paza bunurilor ori valorilor deţinute cu orice titlu, conform Legii nr. 333/2003, şi nu să elaboreze analiza de risc la securitate fizică, care constituie o sarcină administrativă suplimentară pentru întreprinzător”.
Potrivit acestora, pe lângă costurile medii de 3.000 euro pentru o astfel de analiză, nici experți care să o facă nu sunt suficienți.
„Societăţile înfiinţate din 1990 până la data de 16 iunie 2013, au funcţionat ani întregi fără analiza de risc la securitate fizică, acestea asigurându-şi paza bunurilor proprii, coroborat cu numărul scăzut de experţi care deţin competenţe profesionale pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică, făcând imposibilă realizarea analizei pentru 672.709 persoane juridice”, arată reprezentanţii CNIPMMR.
ALDE Dolj cere măsuri
Legea este contestată și de reprezentanții ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare a țării.
Adinel Ilinca, vicepreședinte ALDE Dolj afirmă că ”obligativitatea realizării analizei de risc la securitate fizică în cazul firmelor constituie o povară suplimentară pentru antreprenori”.
Potrivit acestuia, mediul de afaceri nu trebuie descurajat prin reglementări de natură a le împovăra din punct de vedere administrativ și financiar.
Acesta vorbește despre „concluzii sumbre pentru orice agent economic”, ținând cont de costurile unei astfel de analize, ori de amenda aplicată celor care nu o au.
”Consideram că reacția Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România este una justificată de nevoia apărării inițiativei private. Există reglementări de ordin legislativ, Legea nr. 333/2003, care stabilesc limpede obligațiile în materie, prin urmare nu este nevoie de suprareglementare”, a declarat Adinel Ilinca, vicepreședinte ALDE Dolj.
ALDE susține că guvernul „trebuie să analizeze repede această situație și să vină în sprijinul agenților economici cu decizii raționale. Costurile totale cu analiza de risc s-ar ridica la peste o jumătate de miliard euro, un impact total negativ asupra mediului de afaceri”.