sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o crescătorie de porci, în Insula Mare a Brăilei

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a confirmat, miercuri, existența unui focar de pestă porcină africană la o crescătorie de porci din Insula Mare a Brăilei.

Crescătoria se află în Insula Mare a Brăilei, într-o zonă izolată, la 20 de km de cea mai apropiată localitate din judeţul Brăila şi 5 km faţă de localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea, Braţul Măcin.

În acest moment, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om şi nu afectează omul.

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă fermierilor să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă. De asemenea,  pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, este necesar să existe o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.

Autorităţile arată că porcii trebuie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie iar dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu trebuie dată porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Scroafele sau vierii nu trebuie scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie şi nu trebuie cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Pentru hrana animalelor nu trebuie folosită iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală

Politica