Fosta şefă a DIICOT și fost avocat în Baroul Dolj, Alina Bica, a fost dată în urmărire generală de Poliția Română. Ea a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.
Decizia privind condamnarea Alinei Bica a fost dată, marți, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar, miercuri, Poliția Română a anunțat că aceasta a fost dată în urmărie generală, pe site-ul instituției fiind publicată o fotografie a ei.
În același dosar în care fosta șefă a DIICOT a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat.
DNA a arătat că, pe 24 septembrie 2013, DIICOT a dispus în dosarul Romgaz sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de Adriean Videanu până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acţiuni deţinute de acesta la SC Titan Mar SA. În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reuşit să înstrăineze acţiunile pe care le deţinea la Titan Mar, operaţiune facilitată şi de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acţiuni nominative pe care le deţinea în acţiuni la purtător.
După ce a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz, Adriean Videanu a făcut mai multe plângeri la DIICOT împotriva instituirii sechestrului, toate fiind însă respinse, mai notează anchetatorii. Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul-şef al DIICOT Alina Bica, deşi nu avea competenţa, a admis o plângere depusă de Videanu şi a dispus ridicarea sechestrului pe acţiuni.
La sfârșitul lui 2016, Consiliul Baroului Dolj a luat decizia de a-i suspenda Alinei Bica dreptul de a exercita profesia de avocat în conformitate cu prevederile articolului 50 din Statutul profesiei de avocat.
Conform acestui articol, dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.
„Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului din 8 decembrie s-a aflat și suspendarea dreptului doamnei Bica Alina de a mai exercita profesia de avocat, iar în urma votului s-a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile art 50 din Statut, dispunându-se în consecinţă suspendarea”, a declarat, atunci, av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.
În urma condamnării definitive, Alina Bica va fi propusă pentru excludere din Baroul Dolj. Excluderea ar urma să fie pusă în discuție în următoarea ședință a Baroului, respectiv, la începutul lunii iulie.