sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Proiect, privind amenzi majorate pentru refuzul legitimării, adoptat

În plenul de luni a fost adoptat, tacit, un proiect al Executivului, aflat în procedură de urgenţă, care modifică o serie de acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice referitoare la autoritatea poliţistului şi majorarea amenzilor aplicate persoanelor care refuză să se legitimeze.

Proiectul instituie reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forței.

De asemenea, proiectul prevede şi o majorare a cuantumului amenzilor de la 100 – 500 lei, la un maximum între 500 – 1.500 lei, aplicate persoanelor care refuză să dea informaţii referitoare la identitate. Motivul prevăzut în proiect este faptul că refuzul unei persoane de a fi legitimată presupune deplasarea acesteia la sediul poliţiei, interval orar în care poliţistul nu poate interveni la alte cazuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot acest proiect prevede şi o majorare a amenzilor, de la 500 – 1.500 de lei, la 2.000 – 3.000 de lei, pentru organizarea de petreceri private în spaţiul public, „în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”. Dacă există abateri ale faptei, într-un interval de 24 de ore, atunci amenda va fi între 3.000 şi 6.000 de lei. Ulterior, acestei amenzi, în caz de repetare, poliţistul acorda ancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, iar procesul-verbal constatator al contravenţiei trebuie înaintat instanţei în maximum 48 de ore, conform sursei citate.

Un articol nou introdus prin proiectul de lege prevede că închisoare de la 3 luni la un an sau amendă pentru persoanele, care deşi au primit avertizare, continuă să împiedice autorităţile să aplice legea.

Actul normativ prevede şi cazurile în care poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei: „când nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; când din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; când prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; când luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.”

Politica