VINERI, 15 IUNIE 2018, ORA 19:00
Concert „Muzica uneşte!”
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLIST: DANIELE RISCICA (pian, ITALIA)
În program:
Alexandru Flechtenmacher/Ioan Dobrinescu: „Hora Unirii” pentru orchestră
Frédéric Chopin: Concertul nr. 2 în Fa minor pentru pian și orchestră, op. 21
Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras nr. 7 pentru orchestră (primă audiție)
*Preţuri bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenţi, pensionari); concert în abonament (10)
Stagiunea „Muzica uneşte!” a Filarmonicii „Oltenia” Craiova aduce pe aceeaşi scenă vineri, 15 iunie, ora 19, doi artişti italieni. Maestrul Gian Luigi Zampieri şi pianistul Daniele Riscica prezintă un program divers cu muzica românească (Hora Unirii de Flechtenmacher/Ioan Dobrinescu), poloneză (Concertul nr. 2 pentru pian de Chopin) şi braziliană (Bachianas Brasileiras nr. 7 de Villa-Lobos).
Daniele Riscica, „pianist cu o tehnică excelentă, cu o perfectă stăpânire a sunetului, având o dinamică amplă, o eleganţă şi o muzicalitate înnăscută” (Aldo Ciccolini) va interpreta Concertul nr. 2 de Chopin, o lucrare romantică în care rolul pianului este predominant, cu desfăşurări ornamentale pline de farmec. Un tânăr pianist dând dovadă de maturitate artistică, Daniele Riscica îmbină excelent activitatea de solist concertist cu cea de muzicolog şi de cercetare despre pianiştii italieni ai secolului XX. În 2014, a fost selectat de către compania elvețiană „I-Classical Academy” pentru a înregistra patru episoade ale unui documentar despre capodopere universale ale muzicii. De asemenea, în același an a fost selectat printre tinerele speranţe ale pianisticii din Italia pentru a cânta la Muzeul Capitoline, în cadrul Festivalului de Pian de la Roma.
Concertul de vineri seara, prefaţat de lucrarea românească „Hora unirii” pentru orchestră, compusă de Flechtenmacher, se va încheia în ritmuri braziliene şi baroce cu „Bachianas Brasileiras” nr. 7 de Heitor Villa-Lobos, compozitor brazilian de marcă şi unul dintre marii compozitori latino-americani ai secolului XX. Muzica sa reprezintă un mix ingenios între ritmurile indigene şi elemente ale muzicii vest-europene. Printre cele mai reprezentative lucrări ale sale se numără Bachianas brasileiras (scrise între 1930-45), un set de 9 piese compuse pentru variate grupuri instrumentale şi vocale, în care tehnica polifonică în maniera lui Bach este aplicată temelor de origine populară braziliană.
Maestrul Gian Luigi Zampieri va conduce Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova în acest periplu muzical româno-polonezo-brazilian, cu accente preclasice, împreună cu tânărul Daniele Riscica, „o nouă speranţă a pianisticii mondiale” (conform revistei muzicale „Suonare News, iunie 2013). De altfel, cei doi muzicieni italieni au mai cântat împreună, în mai 2015, „Concertul pentru pian și orchestră” de Mozart cu Orchestra Simfonică din Porto Alegre (Brazilia), bucurându-se de succes la public!
Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, dirijorul Gian Luigi Zampieri a îngrijit ediţia italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului său, dirijorul şi profesorul Franco Ferrara, la centenarul naşterii acestuia. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deţine titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent şi director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.