Şedinţa de Consiliu Municipal Craiova de la finele lunii mai a fost transformată în circ, consilierii PNL şi PSD ieşindu-şi din fire din cauza mai multor puncte de pe ordinea de zi. Replicile tăioase au luat startul chiar din primele minute ale întrunirii, suplimentarea ordinii de zi cu încă patru puncte, în ultim moment, fiind motiv de scandal. Întrucât nu s-au limpezit apele şi nu au fost retrase punctele cu pricina, consilierii PNL au votat împotriva ordinii de zi a ședinței.
Un mare semn de întrebare pentru liberali a fost şi solicitarea suplimentării bugetului spitalului Filantropia. Tot la acest punct, unitatea spitalicească cerând 500.000 de lei pentru utilităţi, s-a adus în atenţie faptul că a fost schimbată conducerea, avocatul Răzvan Socoteanu fiind numit manager aici. „Ce e cu aceste schimbări de directori? O fi bine pentru partid, dar pentru oraș nu”, a spus consilierul PNL, Marian Vasile.
Demisie din motive personale la Filantropia
Mihail Genoiu, edilul urbei, a explicat situaţia financiară a instituţiei spitaliceşti din Craiova, menţionând că fostul manager a demisionat din motive personale. Cel mai probabil, a spus Genoiu, leafa a contat, salariul unui medic fiind peste cel al unui director de spital. În ceea ce privește solicitarea de 500.000 de lei, edilul a pus-o pe seama apariției unor cheltuieli neprevăzute, susținând și că banii sunt folosiți nu doar pentru plata unor utilități, ci și pentru unele achiziții. Până la organizarea unui concurs, Socoteanu va asigura interimatul, a mai spus Genoiu.
Primele handbalistelor, sămânţă de scandal
Opinii diferite au fost şi când s-a ajuns la acordarea titlului de „cătăţean de onoare” al Craiovei handbalistelor craiovence. Adriana Ungureanu, consilier PNL, consideră că toate fetele meritau acest titlu, pentru că au muncit în echipă. Mai mult chiar şi recompensele financiare au fost date cu diferenţe, în funcţie de aportul adus la rezultatele finale, lucru nevăzut cu ochi buni de liberali. Aceştia consideră că întreaga echipă trebuia răsplătită egal. Ungureanu a adus în atenție trei absențe, respectiv două jucătoare – Bobana Klikovac și Adreea Pricopi, și pe antrenorul secund, Dumitru Berbece. Aceștia nu se regăsesc între nominalizările pentru decernarea înaltei distincții a municipiului.
„Am înțeles că propunerile pentru cetățeni de onoare au fost ale domnului antrenor, dar noi propunem să se acorde această distincție și domnișoarei Klikovac, chiar dacă părăsește echipa, așa cum o face și Yulya Dumanska. Nu s-a vorbit cu ea de la început, nu a existat o discuție clară, ceea ce nu este vina ei. De asemenea, și Andreea Pricopi a jucat mai mult de 70% din meciurile internaționale și ne-a făcut mândri pe noi, craiovenii, câștigând Cupa EHF. Nu văd de ce ne-am bate joc de aceste fete, noi, conducerea și Consiliul Local, să nu le acordăm și lor titlul de cetățean de onoare. Nu înțeleg divergențele care au fost la echipă între domnul antrenor secund Dumitru Berbece și domnul Bogan Burcea, dar ar trebui să primească și el titlul de cetățean de onoare, pentru că este un mare om de handbal. Nu cred că este un sacrificiu așa de mare pentru Craiova să le dea și acestor trei oameni această distincție”, a spus consilierul municipal.
„Problema managerului”
Primarul a venit cu explicaţia potrivit căreia nu Consiliul Local Craiova a decis toate aceste lucruri, ci cei care manageriază echipa.
„Nu este vorba că dăm sau nu dăm acest titlu. Este atributul meu de a promova aceste rapoarte cu cetățenii de onoare, dar în spatele fiecărei propuneri există, la rândul ei, o propunere a cuiva. Eu consider că nu avem dreptul nici unul dintre noi să ne amestecăm în felul în care se conduce o echipă. Lucrul acesta s-a văzut și s-a demonstrat tocmai prin rezultatele care au fost și la handbal, și la fotbal. Nu cred că m-ați auzit vreodată de când mă cunoașteți să mă implic în formarea vreunei echipe. Sub nicio formă: nici ce antrenor, ce jucători, pe cine să luăm sau cu cine să semnăm contractele, nici măcar pe cine să băgăm în teren. De când mă știți, nu cred că m-am amestecat vreodată în această problematică pe care o consider strict a managerului”, a fost replica primarului Craiovei, Mihail Genoiu.
Cu votul consilierilor locali, acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei pentru nouă jucătoare și cei doi antrenori, Bogdan Burcea și Grigore Albici, precum și premierea întregului staff, format din 21 de persoane, se va face în ședința festivă a CLM Craiova, din data de 7 iunie.
Cramponare la RAT Craiova. Subiect fragmentat și readus în discuție într-o ședință extraordinară
De departe cel mai dezbătut punct a fost cel legat de situaţia RAT Craiova. Practic, a fost supus la vot un proiect privind atribuirea directă a gestiunii serviciului de transport public local către RAT SRL. Un astfel de pas a fost făcut în 2016, a expirat hotărârea de o lună de zile, dar totodată instanţa de judecată a anulat acest proiect de hotărâre din 2016. Procesul este în derulare, Curtea de Apel Craiova urmând să dea un răspuns la începutul lunii iunie. Consilierii liberali au vrut să ştie dacă această hotărâre, pusă pe ordinea de zi de joi, este la fel ca cea din 2016. Sorin Manda, administratorul public al Craiovei, a venit cu explicaţii, a spus că există un aviz de la Consiliului Concurenţei, că este competitivă şi că este singura cale de a obţine fonduri europene. Pentru a atrage finanţare nerambursabilă, a spus şi Manda şi Genoiu, este obligatoriu ca unitatea respectivă să fie societate comercială, nu regie. Pentru a calma spiritele, întrucât liberalii au spus că în câteva ore nu aveau cum să studieze cele 600 de pagini anexate proiectului de hotărâre, s-a retras Art. 5 din proiect, urmând ca după clarificări să se facă o şedinţă extraordinară şi proiectul să fie supus la vot în forma iniţială. Această întrunire a fost stabilită pentru data de 4 iunie.
Gâlceavă şi din cauza schimbării administratorului Termo Craiova
Nici schimbarea administratorului Termo Craiova nu a trecut neobservată prin şedinţa de Consiliu Local din data de 31 mai. Adriana Ungureanu, consilier PNL şi viceprimarul Stelian Bărăgan au fost actorii principali ai acestei scene. În timp ce Ungureanu susţinea că în comisia de miercuri, la orele 13.00, nu a venit niciun document prin care să se justifice această schimbare, în speţă raportul, Bărăgan susținea că actul a plecat din biroul său la orele dimineții. Ironică, Ungureanu a cerut să vadă cine este noul administrator şi dacă respectiva persoană cunoaşte preţul gigacaloriei.
„La SC Termo este acum o anchetă internă”
Bărăgan a precizat că din biroul său a plecat un raport în acest sens, semnat şi ştampilat, la orele dimineţii.
„Eu știu ce am semnat. Am martori că documentul a plecat de la mine dimineața. Dacă nu a ajuns la comisie, nu e problema mea, dar putem cerceta să vedem ce s-a întâmplat. La SC Termo este acum o anchetă internă făcută de către administratorul judiciar, cel pus de instanță, nu de mine, de primărie sau de consiliul local. Mai mult, s-a declanșat și o anchetă a comisiei de disciplină, pentru că administratorul trebuia să comunice cu noi, dar nu a făcut-o. Dumnealui (Dan Iulius Magla – n.r.) nu își pierde locul de muncă, este inginer șef la Termo. Nu rămâne pe drumuri. Punct. Eu îmi asum ceea ce fac și îmi cer scuze dacă am deranjat”, a spus Bărăgan.
Noul administrator al societăţii este Lorena Nicolăiţă, consultant resurse umane în cadrul respectivei societăți și administrator la SC Termo Urban Craiova din 2017.
Câteva interpelări
După mai bine de două ore de discuţii, multe în contradictoriu, şedinţa a sfârşit prin câteva interpelări ale consilierilor liberali. S-au cerut lămuriri cu privire la banii cheltuiţi cu organizarea concertului „Maria Tănase Symphonic”, din nou s-au solicitat explicaţii pentru locurile de parcare, mai exact lipsa acestora în anumite zone ale oraşului şi s-a mai solicitat o situaţie financiară a stadionului, liberalii dorind să afle dacă acest teren de fotbal are şanse să devină productiv și când se va întâmpla acest lucru.