sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Festivalul sculptorilor cu drujba, ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului Sculptorilor cu Drujba se va desfășura, în perioada 17-24 iunie, în satul Cerna, comuna vâlceană Vaideeni. Sloganul festivalului este: “Satul românesc din alt punct de vedere“. 10 sculptori din România vor lua parte la acest festival și, așa cum unii dintre ei au făcut în Craiova, vor transforma mai mulți bușteni în personaje din povești.

După succesul din prima ediție, organzatorii au hotărât că acest festival să vină în completarea festivalurilor naționale, artei, culturii și tradiției românești. Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujbă aparține sculptorului Gabriel Rizea și domnului Adrian Mircea Bondoc, un împătimit și un îndrăgostit de sculptură cu drujbă și fondatorul Pensiunii Cerna. Menit să promoveze la noi în țară o nouă formă de artă – arta de a sculpta cu drujbă precum și tradiţiile locale, festivalul va reuni 10 sculptori din România, din toate colțurile țării, încadrându-se astfel în activitățile de turism cultural. Fiecare îşi va alege câte un buştean sau o buturugă şi vor încerca să dea viață lemnului, sub privirile publicului, timp de o săptămână, având o temă dedicată copiilor și anume personaje din povești românești, personaje ce se vor reuni la finalul festivalului sub forma unui loc de joacă în curtea pensiunii.
Cei 10 Carveri, reuniți în această formulă de Gabi Rizea, participanți deja și la alte manifestări dedicate acestei arte neobișnuite, ne promit un spectacol inedit prin promovarea pe viu a unei noi forme de artă: sculptură în lemn cu drujba. Tema festivalului pentru acest an: Crearea unui loc de joacă din lemn sculptat în curtea pensiunii Cerna. Locul de joacă va fi unul alcătuit din elemente structurale sculptate în bușteni având că tematică personaje din basme și povești românești. Urmărim să transmitem într-un mod inedit copiilor noștri dragostea pentru valorile naționale prin prisma personajelor de poveste ale poporului român. Anul acesta festivalul este unul de echipă pentru că fiecare lucrare individuală este interconectată cu celelalte atât prin tema cât și fizic vorbind, într-un ansamblu funcțional ce va cuprinde leagăne, platforme, tobogane, balansoare”, 
spun organizatorii evenimentului.

Cei care vor participa la acest festival vor avea parte și de spectacole de folclor și vor putea degusta bucate tradiționale. Totodată, vor fi organziate ateliere de olărit, țesut, dansuri, pentru copii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul festivalului:

– duminică, 17 iunie, va avea loc deschiderea festivalului, la ora 12:00 pm, care va începe cu imnul național, imnul carverilor, prezentarea programului, a participanților, a sponsorilor și colaboratorilor și invitați speciali.

Vom avea muzică, vom dansa, vom degusta produsele din zonă, vom face cunoștință cu cei prezenți și vom lua prânzul la masă organizată 100 % tradițional, așa cum se obișnuiește la Pensiunea Cerna.

– de luni, 18 iunie și până sâmbătă, 23 iunie, în fiecare zi, între orele 8:00 – 18:00,  se va sculpta sub privirile publicului, în perimetre delimitate, vizitatorii putând să asiste la crearea unor sculpturi inedite atât prin aspect cât și prin modalitatea de realizare a acestora: bușteni sculptați cu drujba.

– duminică, 24 iunie, ora 12:00 va avea loc festivitatea de închidere a festivalului în cadrul căreia se vor premia participanții și se va inaugura locul de joacă al pensiunii.

Sculptorii care participa:
1. Gabi Rizea – Dolj
2. Mihai Iasinovschi – Caraș Severin
3. George Bostanică – Vrancea
4. Vasile Koter – Satu Mare
5. Ioan Ungur – Mureș
6. Viorel Rădăcină – Brașov
7. Ionuț Hodor – Maramureș
8. Gabriel Pătrașc – Ilfov
9. Gabriel Cernat – Prahova
10. Adrian Voican – Vâlcea 

Politica