sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua Eroilor, marcată și anul acesta prin depunere de coroane și defilare militară

Prefectura Dolj, autoritățile locale, cele județene şi Garnizoana Craiova au organizat, ieri, la Cimitirul Sineasca din Craiova ceremonialul militar religios dedicat Zilei Eroilor. Astfel, autorităţile au depus coroane de flori la monumentul ostaşilor români căzuţi în lupte și, aşa cum s-a procedat în ultima vreme, au fost citite numele tuturor militarilor picați la datorie în timpul Primului Război Mondial.

Este cunoscut faptul că după Primul Război Mondial, în urma Tratatului de la Versailles, toate ţările beligerante au hotărât ca mormintele celor căzuţi pe front, indiferent de drapelul sub care au servit, să fie îngrijite. România a fost prima care a pus în aplicare acest memorandum în anul 1920, Ziua Înălţării Domnului fiind cea stabilită pentru slăvirea eroilor. În această zi, bat clopotele şi se fac slujbe de omenire pentru cei care s-au jertfit pentru patrie.

 

Oficialități, veterani de război și deținuți politici

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca în fiecare an, la Cimitirul Sineasca a avut loc, joi, ceremonialul militar-religios. Nu au mai fost rostite alocuţiuni, dar au fost citite numele celor căzuţi pe front în timpul Primului Război Mondial. La eveniment au participant prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, subprefectul Cristian Șovăilă, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și Oana Bică, primarul municipiului, Mihail Genoiu, viceprimarul Stelian Băragan, directori ai regiilor și direcțiilor subordonate Primăriei Craiova, parlamentari de Dolj, veterani de război, deținuți politici și membri ai partidelor politice de la nivel local.

Fără prea mulți cetățeni de rând

În ceea ce-i privește pe craioveni, foarte puțini au fost cei care au urmărit ceremonia. Unii au venit special, alții au avut treabă în cimitir și au stat să vadă ce se petrece. „A trebuit să fac curățenie la mormântul părinților mei și am văzut mulțimea de oameni. Nu știam că azi (n.r. ieri) se omagiază ostașii căzuți la datorie. Dacă tot eram aici am zis să văd și eu ceremonia, mai ales partea de final cu defilarea”, a spus unul dintre craioveni. Tot pentru defilare a ajuns și un alt doljean. O face de mai mulți ani și la manifestarea din acest an și-a adus și nepotul să vadă despre ce este vorba. „Îmi plac aceste manifestări. Am fost și la depunerea de coroane la statuia de la parcul acela de lângă Spitalul 1. Am venit cu nepoțelul pentru că era curios, mai ales că sunt prezenți militarii”, a spus doljeanul. Întregul eveniment a durat aproximativ 40 de minute, defilarea Gărzii de Onoare și a Gărzii Drapelului de Luptă, în acordul muzicii militare a Garnizoanei Craiova, stârnind aplauzele de final.

Politica