marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Soluții concrete pentru informarea craiovenilor despre obiectivele de la Kozlodui

Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) propune soluții concrete pentru informarea craiovenilor în legătură cu centrala atomică și depozitul pentru deșeuri radioactive situate lângă granița cu Bulgaria.

„Ca urmare a ecourilor în rândul populației după lansarea campaniei de conștientizare și mitingul organizat de Platforma Civică anti-Kozlodui, considerăm că îngrijorarea evidentă a craiovenilor și doljenilor impune asumarea unor măsuri clare de către autorități. Asigurarea unui climat de transparență nu poate avea decât efecte benefice, luând locul întrebărilor fără răspuns, oferind un confort psihic populației potențial afectate și construind o punte de încredere între oameni și autorități,” transmite av. Lucian Săuleanu, președintele ARC.

Dreptul la informație al cetățenilor este un drept constituțional și este întărit, în acest caz, de prevederile Convenției Aarhus privind colectarea și diseminarea informației de mediu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu regret am observat că site-urile oficiale ale instituțiilor locale nu dețin informații accesibile sau secțiuni dedicate subiectului Kozlodui, în ciuda importanței sale majore pentru regiunea Olteniei. Drept urmare, pentru a crea un mediu de comunicare deschisă cu autoritățile locale, ARC a transmis zilele trecute o serie de propuneri și de solicitări către Agenția Locală pentru Protecția Mediului Dolj și către Primăria Municipiului Craiova în scopul informării reale și efective a cetățenilor, după cum urmează:

  • Asigurarea unei mentenanțe corespunzătoare a site-ului actual al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj , în condițiile în care în repetate rânduri, în ultimele două luni, acesta nu a fost funcțional.

  • Explicarea rapoartelor privind radioactivitatea mediului pe înțelesul cetățenilor, menționarea limitelor și a nivelului de siguranță pentru măsurătorile efectuate și publicarea acestora în locuri accesibile și vizibile pe site-ul instituției.

  • Efectuarea unei deplasări pe teren la stațiile de monitorizare a radioactivității alături de reprezentanți ai asociațiilor non-guvernamentale interesate pentru observarea directă a modului în care se efectuează măsurătorile și un dialog deschis cu specialiștii APM Dolj în măsură să ofere informații suplimentare pentru societatea civilă preocupată de subiectul obiectivelor nucleare din apropierea graniței cu Bulgaria.

  • Organizarea unei conferințe de presă periodice de informare cu anunțarea prealabilă a asociațiilor interesate, cu rezervarea unei secțiuni de 30 de minute pentru întrebări.

  • Crearea, pe pagina web a instituțiilor, a unei secțiuni dedicate C.N.E. Kozlodui, care să cuprindă informații relevante și actualizate.

  • Toate propunerile și solicitările menționate au scopul de a continua campania de informare și conștientizare demarată de ONG-urile locale cu privire la riscurile obiectivelor nucleare de la Kozlodui și de a facilita accesul la informație al cetățenilor prin încurajarea unui dialog deschis și constructiv cu autoritățile craiovene.

Politica