Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, asistenţi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare și restul personalului mediu și auxiliar au protestat, luni dimineaţă, în curtea instituţiei sanitare în semn de nemulţumire faţă de întârzierea găsirii unor soluții viabile, financiare, care să conducă la eliminarea problemelor ce au generat diminuarea veniturilor pentru unele categorii profesionale. Timp de două ore, salariații au scandat lozinci împotriva celor din Ministerul Sănătății reclamând că le-au scăzut salariile din cauza faptului că multe dintre sporuri le-au fost tăiate sau le primesc la nivel minim.
Curtea celei mai mari unități medicale din Oltenia a devenit din nou, luni dimineață, loc de protest pentru salariații nemulțumiți de faptul că nu au fost găsite soluții în ceea ce privește situația sporurilor și implicit a lefurilor. Oamenii sunt hotărâți să continue aceste forme de protest, după greva de avertisment de luni urmând una generală. „Nemulțumirea membrilor de sindicat legată de întârzierea găsirii unor soluții viabile, financiare, care să conducă la eliminarea problemelor ce au generat diminuarea veniturilor pentru unele categorii profesionale și inechitățile salariale, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri și al Legii 153/2017, face ca Sindicatul Unimedical Craiova să nu renunțe la acțiunile sindicale”, este mesajul reprezentanților Sindicatului Unimedical Craiova.
Manager: „Nu se va rezolva nimic până nu se modifică această lege”
Managerul unității spitalicești, Bogdan Fănuță, nu vede o rezolvare a actualei probleme până nu se va modifica legea. O variantă ar fi acordarea de stimulente în limita a 38.000 de lei din veniturile proprii ale spitalului, dar în cazul SJU Craiova acest lucru este imposibil de realizat. „Nu se va rezolva nimic până nu se modifică această lege. În discuția cu doamna ministru, aceasta ne-a spus că putem acorda stimulente pe criterii sociale în limita a 38.000 lei pe an din venituri proprii. Este foarte greu să faci așa ceva. Asta înseamnă să mut bani de la medicamente sau de la igienizare. Conform actualei legi, un medic de la un spital mic are venituri mai mari decât unul dintr-un spital de renume. Noi, ca Spital Clinic Județean, suntem cei mai prost plătiți din regiune”, a explicat Fănuță.
Protest și la IML Craiova
Luni dimineață și angajații Institutului de Medicină Legală din Craiova au protestat. Și în acest caz, oamenii sunt nemulțumiți de legea salarizării unitare. Dacă până joi nu vor primi un răspuns pentru problemele lor, angajații din sănătate vor declanșa greva generală, cel mai probabil vineri.