luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Drumul județean 652A, care tranzitează Cârcea, reabilitat cu fonduri europene

Drumul județean 652A, care tranzitează comuna doljeană Cârcea, va fi reabilitat cu fonduri europene, printr-un proiect pentru care Consiliul Județean Dolj a obținut o finanțare de peste 9 milioane de euro, prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă susținute în incinta centrului cultural din Cârcea, conferință la care au mai participat primarul comunei, Valerică Pupăză, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile, administratorul public al județului, Cosmin Durle, directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Daniela Băluță, precum și membri ai echipei de implementare.

Am ajuns astăzi în comuna Cârcea pentru a fi alături de primarul Valerică Pupăză, dar și de comunitatea din această localitate, aducându-le o veste foarte bună: proiectul CJ Dolj pentru modernizarea drumului județean care face legătura între drumurile naționale DN 6 și DN 65 a primit finanțare din fonduri nerambursabile. Demersul, care vizează o șosea ce traversează întreaga comună, a fost depus în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, valoarea totală eligibilă care revine Consiliului Județean ridicându-se la aproape 4 milioane de euro. Vreau să evidențiez implicarea domnului primar Valerică Pupăză, dar și importanța deosebită a acestei zone din punct de vedere economic, aici regăsindu-se sediile multor companii, care au nevoie de o infrastructură rutieră bună. Cârcea a cunoscut o frumoasă dezvoltare încă de la formarea ei, în anul 2004, atunci când s-a desprins din comuna Coșoveni, localitatea fiind astăzi un exemplu de urmat pentru alte comunități. Interreg V-A, prin care colaborăm cu parteneri din Bulgaria, constituie o bună sursă de atragere a fondurilor europene, doar prin acest program Consiliul Județean Dolj având depuse proiecte în valoare totală de peste 25 de milioane de euro. Au apărut și niște condiții speciale în legătură cu acest program, în sensul că nicio entitate publică înscrisă pentru obținerea finanțării nu poate să aibă mai mult de patru proiecte în derulare în același timp. Din această perspectivă, noi am ales să propunem șase demersuri și am avut plăcuta surpriză să constatăm că toate au fost declarate câștigătoare, numai că două dintre ele vor fi trecute într-o listă de rezervă, urmând a primi efectiv finanțare în momentul în care se finalizează implementarea unora dintre primele patru. Le mulțumim colegilor noștri, cei care au avut multe nopți nedormite ca să elaboreze în timp util proiectul privind DJ 652A, alături de celelalte demersuri declarate câștigătoare. Avem un colectiv foarte frumos la Consiliul Județean și îi felicit pe toți cei care, indiferent de structura în cadrul căreia activează, își aduc contribuția la realizarea acestor investiții“, a precizat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a declarat: „Vreau să felicit Consiliul Județean Dolj pentru implicare, pentru echipa pe care o are, pentru faptul că sunt campioni la atragerea fondurilor europene. Modernizarea drumului județean 652A, care traversează localitatea noastră, aduce plusvaloare, aduce beneficii sociale și economice pentru județul Dolj, pentru municipiul Craiova și pentru cetățenii care locuiesc în Pielești și Cârcea.

În comuna noastră s-au investit, în ultimii ani, peste 12 milioane de euro, în domenii precum sănătatea, prin realizarea unui centru medical, cultura și sportul, printr-un centru cultural și o bază sportivă, în domenii precum agrementul, prin amenajarea bălții Cârcea, dar și în infrastructură, unde vorbim despre rețele pentru gaze, apă și canalizare, inclusiv stație de epurare și unde avem în derulare un proiect pentru modernizarea tuturor străzilor din localitate. Demersul nostru se îmbină foarte bine cu investiția Consiliului Județean, fapt care ne bucură, pentru că infrastructura rutieră de calitate acționează ca un magnet, atrăgând cât mai mulți investitori. Așadar, pentru comunele Pielești și Cârcea, reușim să ridicăm standardul localităților și, odată cu aceasta, nivelul de trai.“

Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a subliniat faptul că demersurile pentru îmbunătățirea rețelei de drumuri reprezintă o prioritate a administrației județene în perioada 2018 – 2019.

Spuneam încă de la ședința CJ în cadrul căreia a fost aprobat bugetul pentru 2018 că urmează doi ani în care investițiile în infrastructura rutieră vor fi semnificative, poate printre cele mai importante investiții realizate în ultima vreme de CJ Dolj. Vor fi abordate, în această perioadă, lucrări de reabilitare și modernizare pentru aproximativ 200 de kilometri de drumuri.

Sunt incluse aici atât proiecte aprobate în cadrul Programului Operațional Regional și aflate acum în faza licitațiilor, cât și investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Acestora li se adaugă demersurile promovate prin intermediul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, cum este și cazul modernizării drumului județean 652A și, de asemenea, ne așteptăm la vești bune și în ceea ce privește proiectele depuse prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Noutățile pe care le aduce proiectul despre care vorbim astăzi – și pe care le vom regăsi, de altfel, la toate celelalte demersuri ale noastre cu finanțare europeană – sunt elementele moderne, inovatoare de siguranță rutieră, de la indicatoare semnalizate prin leduri și alimentate cu ajutorul panourilor solare până la marcaje rezonatoare, foarte utile în condiții de ceață, de vizibilitate redusă, în general. Toate acestea sunt menite să reducă numărul accidentelor pe drumurile județene și, în definitiv, să aducă arterele rutiere pe care le gestionăm la standardele drumurilor naționale. Doresc să adresez și eu felicitări echipei de elaborare a proiectului, dar și mult succes în implementarea acestui demers“, a menționat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile.

În cadrul conferinței de presă, directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Daniela Băluță, a afirmat: „Depunerea și câștigarea proiectelor prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria a presupus un efort susținut din partea colegilor din cadrul Consiliului Județean. În ceea ce privește demersurile privind infrastructura de transport, care includ acest drum din comuna Cârcea, dar și alte două tronsoane din drumul DJ 561B Zăval – Valea Stanciului – Drănic – Segarcea, le-am dezvoltat în parteneriat cu Agenția de Infrastructură Rutieră din Sofia.

Pe axa dedicată promovării culturii și patrimoniului național, tot prin Programul Interreg V-A am solicitat finanțare pentru două proiecte: amenajarea și dotarea Casei Memoriale «Elena Farago», aflată în administrarea Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman», un demers în care avem drept partener Primăria Lom, alături de dotarea și echiparea celor trei secții ale Muzeului Olteniei, într-un demers derulat în colaborare cu autoritățile din Vărșeț.

Pe axa destinată managementului situațiilor de urgență, am depus un proiect în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Oltenia», Inspectoratul de Jandarmi Județean «Mihai Bravul» și Primăria Lom, prin care ne-am propus să dotăm cele două instituții din Dolj cu echipamente destinate prevenirii și intervenției în cazul producerii incendiilor forestiere.

De asemenea, în cadrul Interreg V-A avem deja în implementare alte două proiecte. Primul se referă la amenajarea unei baze de intervenții în situații de urgență lângă Aeroportul Internațional Craiova, o unitate care va fi dotată cu echipamente și autospeciale de capacitate mare și foarte mare. Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv dotarea cu echipamente medicale a uneia dintre cele două săli de operații ale Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, o investiție dezvoltată de Consiliul Județean Dolj la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.”

Proiectul „Eforturi comune pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră“, depus de CJ Dolj, în parteneriat cu Agenția de Infrastructură Rutieră din Sofia, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, are o valoare totală de 9.249.200,85 euro, din care 7.997.947,62 euro reprezintă valoarea totală eligibilă. Din această sumă, 3.998.653,54 euro constituie valoarea eligibilă a investiției care revine Consiliului Județean Dolj.

Politica