sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Comisarul șef de la PMS Craiova condamnat pentru infracțiuni de corupție, menținut după gratii și la apel

Condamnat, pe fond, la o pedeapsă totală de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, comisarul șef Marian Șerban, de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, a fost menținut în arest preventiv de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Instanța a luat această hotărâre marți, la primul termen al apelului declarat de inculpat, iar cauza a fost amânată pentru data de 4 mai a.c.. Ofițerul de penitenciar a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru nu mai puțin de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de înşelăciune. El a fost prins în flagrant pe 5 iulie anul trecut, în timp ce primea 1.000 de euro (a patra tranşă) din cei 5.000 de euro pe care îi ceruse unui bărbat pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducător auto în cadrul unităţii de detenție. Ulterior, din cercetările făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj, s-a stabilit că aceasta nu era singura faptă de acest gen.

Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelului declarat de comisarul șef Marian Șerban, de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, împotriva sentinței din 26 ianuarie a.c. prin care Tribunalul Dolj l-a condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare. Instanța a decis să-l mențină pe ofițer în arest preventiv: „În baza art. 362 alin. 2 CPP, menţine măsura arestării preventive a inculpatului Şerban Marian. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 20.03.2018” și a decis amânarea cauzei pentru 4 mai a.c., în vederea pregătirii apărării.

Reamintim că, potrivit reprezentanților Direcției Generale Anticorupție, pe 23.08.2017, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au fost finalizate cercetările într-un dosar penal în care ofiţerii D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au fost delegaţi să efectueze activităţi de urmărire penală, iar procurorul de caz a întocmit rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Șerban Marian, comisar-şef de penitenciare la o unitate de detenție din Craiova, cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă, şi o infracţiune de înşelăciune. În fapt, după cum au reținut procurorii în rechizitoriu, „la data de 05.07.2017, ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma activităților complexe de cercetare penală, au realizat prinderea în flagrant a comisarului şef de penitenciare, în timp ce primea suma de 1.000 euro de la un denunţător, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui post de conducător auto în cadrul penitenciarului. În perioada august 2016 – mai 2017, Ş.M. i-a pretins denunţătorului suma de 5.000 euro, din care a primit 4.000 euro, în trei tranşe (3.000 euro şi în două rânduri câte 500 euro), cu promisiunea că îi va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de agent de penitenciare”. Mai exact, la sfârşitul lunii mai, denunțătorul s-a prezentat la sediul Serviciului Județean Anticorupție Dolj, unde a formulat un denunţ cu privire la discuțiile purtate cu comisarul șef, și a explicat faptul că urmează ca în perioada următoare să-i remită şi diferenţa de 1.000 euro până la concurenţa sumei de 5.000 de euro pretinsă pentru angajare. Situaţia a fost sesizată de îndată Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind dispusă şi organizată cu operativitate acţiunea de prindere în flagrant, Marian Șerban fiind surprins imediat după ce a primit de la denunţător suma de 1.000 euro în autoturismul proprietate personală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suspectul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, procurorul de caz dispunând reţinerea inculpatului pe o perioadă de 24 de ore pe bază de ordonanţă. Ulterior, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, care a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile, măsură menţinută şi la Curtea de Apel Craiova. Numai că aceasta nu era singura faptă, după cum au mai precizat reprezentanții DGA.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în acelaşi mod, inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000 euro, respectiv 4.000 euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unități de detenție din Craiova sau Caracal”, după cum mai precizează anchetatorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, iar pe 10 octombrie a ieșit din camera preliminară, judecătorii dispunând începerea procesului. Pe 26 ianuarie a.c. a fost găsit vinovat de toate cele patru fapte reținute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Politica