sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Tradițiile vâlcene, promovate din WC-ul unui internat

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea își desfășoară activitatea în condiții greu de imaginat, în fosturile WC-uri ale internatului unui liceu pe cale de dispariţie, scrie adevărul.ro. Instituția funcționează de 50 de ani, dar nici până acum nu are un sediu propriu.

Vorbim despre o instituţie care se ocupă doar de promovare a culturii tradiţionale, pentru că de conservare nu putem vorbi atât timp cât condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea sunt nedemne de secolul în care trăim, neadecvate, insalubre şi până la urmă inumane, în spaţii unde până nu demult erau băi, duşuri, wc-uri, unde igrasia, rugina, mucegaiul, cimentul, ţevile ruginite, conductele mascate de tablă şi placaj sunt realitatea de zi cu zi, scrie sursa citată.

La Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcene (CJCPCT), lucrează 34 de angajaţi. Activitatea instituției se desfăşoară de 7 ani în câteva camere închiriate în internatul Liceului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, însă a fost somată în repetate rânduri să părăsească aceste spaţii și i s-a imputat să plătească 50.000 de lei – cheltuieli pentru utilităţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În două şedinţe de Consiliu Judeţean (CJ), în subordinea căruia funcţionează „Casa Creaţiei Populare”, cum s-a numit centrul la început, conducerea CJ Vâlcea a propus mutarea instituţiei în clădirea Centrului Militar Judeţean, aflată tot în subordinea administraţiei judeţene, numai că de fiecare dată s-au opus acestei propuneri consilierii liberali, fără o justificare bine întemeiată, motivându-se doar că noile spaţii sunt la un etaj superior, ceea ce i-ar împiedica pe angajaţi să-şi care instrumentele voluminoase pe scări, mai scrie adevărul.ro

De când sunt la conducerea instituţiei am tot primit somaţii să părăsim spaţiul. Numai că situaţia este un pic neclară cu acea clădire, legată de avizele de schimbare a destinaţiei ei, motiv pentru care nu s-a putut încheia un contract de predare – primire. Ultimul s-a făcut în 2011, pe cinci ani. Este posibil să ajungem în instanţă. Speram să găsim înţelegere la consilierii judeţeni, pentru a ne desfăşura activitatea în bune condiţii. Atitudinea consilierilor PNL mă mâhneşte şi mă determină să cred că se opun îmbunătăţirii activităţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Este păcat că la Vâlcea centrele pentru promovarea culturii tradiţionale şi ansamblurile folclorice nu sunt tratate ca în alte judeţe, unde instituţiile similare se bucură de aprecierea şi sprijinul autorităţilor care le asigură finanţarea”, a declarat, pentru Adevărul, directorul instituţiei, Alin Pavelescu.

În 2018 să stai pe ciment, nu tu scândură, nu tu parchet, pe lângă ce vedeţi şi dumneavoastră, nu prea este normal”, a recunoscut administratorul instituţiei, Octavian Dincă. Biroul în care îşi desfăşoară activitatea a găzduit până acum şapte ani cabinele de duşuri de la parterul internatului, notează sursa citată, care mai arată că au rămas amintire: faianţa de pe pereţi, găurile de aerisire, o tablă veche ruginită şi conductele care au fost mascate chiar de către „chiriaş” cu placaj şi tablă.

Printre altele în spațiile de aici sunt adăpostite o serie de costume populare care aparţin rapsozilor centrului: „Constant, după o anumită perioadă de timp, le dau cu spray anti-molie, le scutur, apoi le pun naftalină”, a explicat administratorul Dincă modul în care conservă portul popular. „În mod normal, nu ar avea voie să stea în umezeală. Iar aici, vedeţi şi dumneavoastră cum este. Gurile acelea de aerisire (neasigurate cu grilaj – n.r.) vin direct de la subsol. Două camere folosite pentru birouri sunt improprii. Aici, unde este acum administraţia, au fost înainte cabine de duş, iar unde are birou domnul Popian au fost chiuvete, spălătoare de internat. Aşa funcţionăm de 7 ani. (…)Ce conservăm aici? Nu tradiţia. Nu cultura. Mai am un coleg care lucrează în aceleaşi condiţii. Căldura e singurul lux”, recunoaşte învins de realitate domnul Octavian Dincă.

Sursa foto: adevărul.ro

Politica