sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Firmele care s-au abonat la banii publici pentru a curăţa străzile Craiovei de zăpadă nu au pus la dispoziţie toate utilajele necesare

Unii dintre operatorii economici care au câştigat licitaţia pentru deszăpezirea Craiovei nu au pus la dispoziţie toate utilajele.

Reprezentanţii Salubrităţii au declarat că, luni, deși au făcut „demersuri pentru convocarea tuturor utilajelor necesare în vederea intervenției pentru deszăpezire, solicitând societăților comerciale cu care a încheiat contracte de închiriere numărul maxim de utilaje, pe fondul avertizării meteorologice cod portocaliu de ninsoare viscolită și ger, o parte dintre operatorii economici convocați de SC Salubritate Craiova SRL a pus la dispoziția societății doar jumătate din numărul minim de utilaje prevăzut în contract (spre exemplu, din numărul maxim de 12 utilaje contractate pe un lot au fost aduse 5 utilaje). De asemenea, unul dintre operatorii economici contractați nu a pus la dispoziție, până la această oră, niciun utilaj”.

Pe lângă Societatea de Salubritate a Craiovei, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) și trei firme private ar trebui să se ocupe de deszăpezirea Craiovei, după ce au câştigat licitaţia organizată în acest sens. Cele trei societăți private sunt Delta ACM 93 S.A., Rodali Cargo S.R.L. și A-Z System S.R.L.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei mai mulţi bani, conform contractelor, pentru deszăpezirea Craiovei ar urma să îi primească DELTA ACM 93, ale cărei oferte declarate câștigătoare au o valoare totală de 2.152.082,6 lei, fără TVA, ofertele RAAPFL au fost de 383.107,16 lei, fără TVA, iar A-Z SYSTEMS S.R.L. și S.C. RODALI CARGO S.R.L au avut oferte de preț în valoare de 130.208 lei, fără TVA, respectiv 225.430,80 lei, fără TVA.

Acestea ar fi valorile maximale pentru cantitatea cea mai mare care urmează a fi achiziționată, atât în ceea ce privește numărul de utilaje, cât și numărul de ore plătit. Firmele vor fi plătite şi pentru orele de staţionare a utilajelor, însă cel mai probabil vor fi sancţionate pentru faptul că luni, la intervenţie, nu au trimis toate utilajele necesare.

Pe străzile Craiovei se acţionează cu 51 de utilaje, iar de duminică şi până luni la prânz au fost utilizate peste 1.250 de tone de material antiderapant.

Semafoarele din oraş au fost scoase din funcţiune pentru a înlesni activitatea de deszăpezire.

Concomitent, peste 500 de muncitori necalificați din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, Companiei de Apă Oltenia, Termo Craiova și SC RAT Craiova SRL au acționat pentru degajarea trotuarelor de pe arterele din oraș, din stațiile mijloacelor de transport în comun și pentru a asigura accesul către spitale și instituții publice”, au transmis reprezentanţii Salubrităţii.

Amenzi pentru cei care nu-şi iau zăpada din faţa porţii

De precizat este că zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aflate în faţa imobilelor din Craiova trebuie îndepărtate de cei care le deţin. Proprietarii sunt obligaţi să îndepărteze şi ţurţurii de gheaţă. Cei care nu o fac şi pun în pericol siguranţa celorlalţi sunt pasibili de amendă.

Conform Poliţiei Locale Craiova, valoarea sancţiunilor este între 500 lei – 1.500 lei (pentru persoane fizice) și 1.000 lei – 2.500 lei (pentru persoane juridice): „neîndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare, aflate în fața imobilelor deținute cu orice titlu (depozitarea se va face în grămezi amplasate la marginea trotuarului, fără a împiedica circulația pietonală), precum și degajarea zăpezii sau a gheții pe partea carosabilă” şi între 500 lei – 2.500 lei (pentru persoane fizice) și 1.000 lei – 2.500 lei (pentru persoane juridice): „nemontarea și neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate… precum și neînlăturarea sloiurilor de gheață (țurțuri) de către proprietari, chiriași ori deținătorii legali”.

Politica