sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Reabilitarea Colegiului Carol I, în discuţii la CNI

Problema reabilitării Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova a fost readusă în discuţie, în şedinţa extraordinară de joi, organizată pentru a se vota bugetul Craiovei. Consilierul liberal Doru Câplea a reamintit faptul că de şapte ani se tot vorbeşte despre această reabilitare, fără a se întâmpla nimic. Primarul Mihail Genoiu, care este şi absolvent al instituţiei respective, a explicat ce se întâmplă în acest moment cu proiectul.

Doru Câplea, consilier municipal din partea PNL, consideră ca fiind inadmisibil ca din 2012 până în prezent, municipalitatea să nu găsească soluţii pentru reabilitarea Colegiulu Carol I.

Am constat că pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului Carol I, Executivul propune acordarea a 600.000 de lei pentru actualizare DALI, proiect tehnic și asistență tehnică, adică pentru hârtii. Pentru partea de execuție, avem suma 800.000 de lei, adică aproximativ 190.000 de euro. Să înțelegem că și anul 2018 este un an pierdut pentru profesorii, elevii și părinții care au copiii la Carol? Vorbim din 2012 despre reabilitarea acestui colegiu, suntem în 2018 și constatăm că nu s-a făcut nimic timp de 7 ani. E inadmisibil acest lucru! Nu știu dacă este vorba despre incompetența Executivului sau este rea-voință, fiindcă nu găsiți soluții pentru acest proiect”, a spus Câplea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă aveți aceste rețete, dați-mi-le”

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a explicat că în tot acest demers nu se face altceva decât să se respecte anumite legi.

Sunt absolvent de Carol, nu ca cei care se dau foarte interesați, dar poate că au absolvit pe la „Elena Cuza” sau în altă parte. Eu am absolvit „Carol I” și sunt legat sufletește de el. În afară de ceea ce s-a făcut, omenește posibil, în toată această perioadă, poate mai este și altceva. Poate că cineva a descoperit că putem să sărim niște etape și nu știu eu: v-aș ruga foarte mult să mi le explicați! Poate cineva să spună că putem să trecem la execuție fără licitație, fără proiect, fără SF, fără reactualizări și fără să ținem cont de toată legislația care se schimbă în permanență, vizavi de normele ISU? Dacă aveți aceste rețete, dați-mi-le! Dacă sunt legale și corecte le pun în aplicare”, a precizat Genoiu.

Variantă maximală a proiectului

O documentaţie privind această reabilitare a fost depusă şi la CNI, purtându-se deja discuţii în acest sens.

Vă aduc la cunoștință că săptămâna trecută, a fost trimisă o adresă la CNI și documentația Colegiului Carol I și a Operei Române. La ora aceasta, se discută acolo, pentru că, în programul de guvernare, este prinsă Opera Craiova, prin efortul parlamentarilor noștri. La această oră, toată documentația este depusă la CNI. Și nu în varianta minimală pe care o pregătisem noi – pentru că proiectele europene nu permiteau să se depășească suma de 5 milioane de euro, ci varianta maximală, cu toate cele necesare funcționalității. Dacă cineva consideră că am dormit în perioada aceasta, că nu am făcut tot ce trebuie făcut, eu vă spun că săptămâna aceasta am fost de două ori la CNI pentru acest lucru. Și eu sunt o fire colerică și, dacă am un regret, acela e că toate lucrurile se întâmplă de cinci ori mai încet decât mi-aș dori eu. Este singurul regret pe care îl am, dar acestea sunt legile”, a conchis edilul Craiovei.

Politica