sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Olteni cu care ne mândrim

Maiorul Nicolae Grigore: „Vom intra în luptă şi ne vom sacrifica pentru că am jurat să facem acest lucru”

 

Rănit într-o misiune de salvare a unei patrule americane în Afganistan, maiorul Nicolae Grigore, în vârstă de 37 ani, este unul dintre oltenii cu care ne mândrim. Ofiţerul originar din Slatina, judeţul Olt, a fost aproape să-şi vadă sfârşitul, dar nu şi-a pierdut curajul. Spune că ar intra oricând, din nou, sub ploaia gloanţelor pentru a-şi salva camarazii.

Incidentul s-a petrecut în urmă cu 11 ani, în timpul unei misiuni a Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” în Afganistan. Plutonul său a fost chemat atunci să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenți. Deplasându-se la locul intervenției, transportorul amfibiu blindat din patrula românească a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat, accident în urma căruia un militar și-a pierdut viața și alți patru au fost răniți, printre aceștia fiind și maiorul Nicolae Grigore, care a suferit răni la umărul stâng și arsuri la nivelul toracelui. Recunoaşte că evenimentul din Afghanistan a fost crucial pentru viaţa sa. Pentru mai multe clipe, a simţit că braţul stâng i-a fost smuls din umăr.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mărturseşte însă că şi acum ar face exact acelaşi lucru şi ar intra în luptă fără să stea pe gânduri. La fel ar face şi alţi camarazi de-ai săi, arătând că spiritul de sacrificiu este ceea ce caracterizează Armata Română şi soldaţii.

„Acel incident exemplifică spiritul de sacrificiu al Armatei Române. Noi, în mod intenţionat, am intrat în luptă să salvăm o patrulă americană, o patrulă care lupta cot la cot cu noi, zi de zi. Deşi ştiam pericolul la care ne expunem în acel moment, am făcut-o fără să ne gândim de două ori. Armata Română, în ziua de astăzi, este la fel, iar fiecare militar gândeşte la fel ca şi mine. Fără să ne gândim a doua oară, vom intra în luptă şi ne vom sacrifica pentru că am jurat să facem acest lucru, ne vom sacrifica pentru societatea din care facem parte”, îşi aminteşte maiorul Grigore.

 

„Suntem un scut nevăzut al României, care îşi va face datoria, indiferent de situaţie”

Nicolae Grigore este, din anul 2016, reprezentantul României și instructor în programul JDEAL (Joint deployable exploatation and analysis laboratory) – Olanda. Totodată, este instructor NATO din anul 2012 pentru Centrul de Excelență CIED de la Madrid, membru al Detașamentului Special de Protecție și Intervenție al MApN din 2009 și până în prezent; a fost decorat cu Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemne de război, cu Emblema de onoare a Armatei României și Emblema de onoare a Informațiilor pentru Apărare, decorat cu medalia NATO pentru servicii meritorii, decorat cu medalia NATO Non article 5 Afganistan și Kosovo.

Maiorul s-a numărat printre componenții lotului României la Jocurile Paralimpice Invictus desfășurate în Toronto (Canada), în septembrie 2017, jocuri dedicate militarilor răniți în teatrele de operații, competiție unde a participat la probele power-lifting și înot. Nicolae Grigore spune că această olimpiadă i-a marcat cariera şi că experienţa trăită de camarazii răniţi l-a marcat poate mai mult decât războaiele în care a fost. Slătineanul spune că militarii au reuşit să treacă peste dizabilităţile căpătate pe câmpul de luptă şi au format o echipă redutabilă.

„Al doilea eveniment care mi-a marcat cariera a fost această olimpiadă paralimpică Invictus. Am trecut prin multe operaţii ca să fim astăzi în picioare. După incident, eu nu am arătat la fel aproape un an şi poate că şi acum lupt cu rănile pe care le am şi cu anumite dizabilităţi. Foarte mulţi dintre colegii noştri sunt amputaţi, sunt în scaune cu rotile, nu văd, nu aud, dar la acest eveniment au format o echipă extraordinară care a demonstrat armatelor din toată lumea, dar şi populaţiei civile şi tuturor că, indiferent ce se întâmplă pe câmpul de luptă, indiferent ce se întâmplă cu noi, în viaţa de zi cu zi, noi vom lupta şi vom demonstra că am fost învestiţi cu valori militare şi le ducem până la capăt. Le vom apăra, vom apăra valorile militare şi vom apăra valorile societăţii din care facem parte pentru că noi suntem o parte a societăţii. Într-adevăr, de multe ori sutem în umbră, dar să ştiţi că suntem un scut nevăzut al României, care îşi va face datoria, indiferent de situaţie”, mărturiseşte maiorul Grigore.

Maiorul Nicolae Grigore și colegul său, caporalul Eugen Pătru, au fost desemnați cetățeni de onoare ai municipiului Slatina, în cadrul manifestărilor ocazionate de celebrarea a 650 de ani de atestare documentară a municipiului, desfăşurate la finalul lunii ianuarie.

Grigore se declară recunoscător oraşului natal şi dascălilor săi, despre care crede că i-au insuflat ceea ce trebuie pentru a-i clădi caracaterul.

„Am participat la trei războaie şi nu cred că m-am simţit atât de emoţionat, până acum. Este un eveniment extraordinar în viaţa mea şi în viaţa familiei mele, faptul că am fost recunoscut de către municipalitatea oraşului ca fiind cetăţean de onoare al municipiului Slatina. Slatina este locul unde m-am format ca şi personalitate, este locul în care am fost educat, locul unde am început primele antrenamente la arte marţiale şi la celelate sporturi. Slatina chiar este un izvor de profesori foarte buni, în toate domeniile, dar în acelaşi timp este oraşul care mi-a dat pregătirea să mă duc la Liceul militar, să ajung la academie şi apoi să-mi urmez visul de a fi ofiţer al Armatei Române”, mai spune maiorul Nicolae Grigore.

Politica