vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Bilanț de final de an la CSM Craiova: 101 medalii naționale și 18 medalii internaționale

Apropiindu-se finalul de an, cluburile sportive din oraș au început să tragă linie pentru a analiza performanțele înregistrate de-a lungul anului. Asta s-a întâmplat și ieri la sediul CSM Craiova, unde directorul Mircea Călin, alături de antrenorii Cristiana Cojocaru (atletism) și Marcel Sârba (box), a vorbit de rezultatele sportivilor din 2017 și nevoile pe care le are sportul craiovean. 2017 a adus pentru Clubul Sportiv Municipal până la ora actuală un număr de 101 medalii naționale și 18 medalii internaționale, cele mai multe distincții fiind obținute de secția de atletism a clubului, urmată de cele de lupte și box.

„Suntem la finalul anului 2017, în care CSM Craiova își face bilanțul. Avem la ora actuală 101 medalii naționale și 18 medalii internaționale la nivel de club. Cum ne-a obișnuit în ultimii ani, secția de atletism a fost cea mai bogată în medalii, cu 35 de distincții, dar se puteau mult mai multe. Însă condițiile pentru această disciplină la momentul de față în Craiova nu sunt propice. Pe locul doi este secția de lupte, cu un total de 26 de medalii. La lupte o avem pe Ștefania Priceputu, care se află în dublă legitimare cu LPS Petrache Trișcu și clubul nostru, cea care a obținut titlul de sportiva anului în Dolj prin numeroasele medalii obținute anul acesta. A treia secție ca număr de medalii a fost cea de box, care a cucerit 16 medalii în 2017 și cu un titlu european de cadeți prin sportivul Daniel Dumitru”, a declarat directorul CSM Craiova, Mircea Călin.
Acesta a menționat că cele mai importante performanțe din acest an pentru clubul pe care îl conduce au fost obținute de Ștefania Priceputu, la lupte, Daniel Dumitru, la box, și Andreea Grecu, la atletism.
„Cu siguranță cea mai mare performanță a fost a Ștefaniei Priceputu, care a ieșit campioană europeană și a fost medaliată la mondiale, apoi titlul european obținut de elevul lui Marcel Sârba, pugilistul Daniel Dumitru. Desigur, un rezultat important a fost și titlul național al Andreei Grecu la 100 de metri, ceea ce Craiova nu a mai obținut până acum”, a afirmat Călin.
Condiții dificile de pregătire pentru atleți și boxeri
Cei doi antrenori prezenți la conferința de presă a CSM Craiova au vorbit despre rezultatele secțiilor lor și problemele pe care le confruntă. Antrenoarea de atletism Cristiana Cojocaru, medaliată olimpică în vremea când practica ceea ce acum predă, a subliniat lipsa unui stadion special pentru atletism în Craiova, oraș care nu mai deține o pistă propice de atletism de când s-a construit noua arenă pentru fotbal. Totuși, autoritățile au promis că vor ridica separat o construcție pe care o vor folosi doar atleții, însă nici până la această oră nu există un astfel de stadion, atleții craioveni fiind nevoiți să se pregătească în condiții dificile.
„Eu și colegii mei de la atletism am obținut anul acesta 35 de medalii. Personal, cred că se puteau mult mai multe, în special când am avut ani în care am luat și peste 100 de medalii la atletism. În primul rând cred că lipsa stadionului de atletism din oraș a coborât într-un fel ștacheta rezultatelor. Avem promisiunea că s-a demarat licitația pentru proiectul stadionului. În speranța că o să se construiască acest stadion, ne putem face și noi planuri pentru anul viitor. Atletismul înseamnă mult mai mult decât alergările de fond, marș, semimaraton, maraton, înseamnă și probe tehnice, probe de viteză, de aruncări, și așa mai departe, care necesită condiții speciale. Deci revigorarea atletismului poate începe numai cu acest stadion, foarte necesar pentru atleții craioveni. Ar fi un complex sportiv extraordinar dacă s-ar rezolva această problemă. Sper ca la anul să avem rezultate mai bune. Am reușit cu ajutorul clubului și cu ceilalți factori să organizăm și două competiții naționale în Craiova în acest an, Campionatul Național de Semimaraton și Campionatul Național de Cros. Au fost ambele reușite ca organizare, dar și ca participare a sportivilor craioveni, s-au luat multe medalii. Vom mai organiza și anul viitor”, a declarat Cristiana Cojocaru, care și-ar dori ca mai mulți copii din Craiova să practice atletismul pentru a putea crește sportivi care să atingă marea performanță.
„Pe mine m-ar interesa să vină cât mai mulți tineri către atletism. În momentul în care ai o bază mare de selecție, poți să și speri la o medalie internațională importantă. Suntem în faza în care asta ar trebui să ne intereseze. Dacă ne uităm puțin, mulți sunt la apus de carieră și mulți nu sunt din Craiova. Cei premiați la Gala Sportului Doljean sunt sportivi care își desfășoară pregătirea în alt oraș”, a mai spus antrenoarea.
Nici pentru boxeri lucrurile nu stau foarte bine, aceștia neavând o sală de meciuri în Craiova. Antrenorul Marcel Sârba, cel care îl pregătește pe campionul european Daniel Dumitru, a vorbit despre rezultatele sportivilor săi și diverse probleme care trebuie rezolvate: “Anul acesta am reușit să câștigăm titlul european la cadeți prin Daniel Dumitru. Aș fi fost și mai fericit dacă Florin Dinu, care a participat la Campionatul European din Turcia, ar fi fost dat câștigător pentru că a primit o decizie eronată în ideea de a scăpa turcii de el pentru că îl știau. Dar noi trebuie să mergem mai departe pentru că anul viitor avem europene de cadeți și juniori și mondiale de juniori. La tineret, vom avea Jocuri Olimpice, unde am doi băieți cu potențial unul din ei fiind Florin Dinu. Acesta are însă niște probleme de sănătate și sper că le va rezolva repede ca să poată reveni la sală pentru a continua pregătirea. Gândul meu a fost ca el să meargă la Jocurile Olimpice. Eu am fost ca sportiv în 1980 la Moscova, dar nu am reușit să mă clasez. Aș vrea ca un sportiv de al meu să meargă la această competiție și să facă mai mult decât mine. La club avem condiții bune pentru a face performanță, dar încă nu avem o sală de competiții pentru box. Suntem nevoiți să mergem în alte orașe pentru concursuri de pregătire. Avem o promisiune de la domnul Sorin Manda, administratorul orașului, că se va încerca să se dea în folosință o sală unde să putem face sparringuri și competiții. Sperăm să fie mai bine în 2018. Încercăm să colaborăm cu SCM Craiova pentru a ține copiii acasă după ce termină junioratul. Noi avem colaborare cu Bacăul pentru că am fost nevoiți pentru binele sportivilor. Ei întotdeauna vor mai mult, iar legea nu ne permite să sărim peste baremurile prevăzute. Să sperăm că vor sta acasă. Dar totul se rezumă la bani”.
Ștefania Priceputu pleacă la Steaua, cluburile craiovene nu s-au putut împotrivi
Cea mai bună sportivă a Doljului în 2017 va fi “furată” anul viitor de clubul Steaua, aceasta fiind alegerea Ștefaniei de a continua să practice luptele în București, pentru niște beneficii financiare mai bune.
Întrebat dacă nu se putea face ceva în privința menținerii Ștefaniei Priceputu în Craiova, directorul CSM Craiova a declarat: “De Ștefania Priceputu nu s-a știut că pleacă. Ea este majoră acum, a semnat pentru Steaua. A avut o grilă de 6 mii de euro, iar banii se împart 50 la sută pentru LPS, 25 la sută pentru antrenorul sportivei și 25 la sută pentru federație. Cam asta este. Noi nu am avut ce să facem. Este vorba de cadrul legal. Clubul Steaua a făcut-o subofițer și a putut să se mute cu locul de muncă, nu avea nevoie de aprobarea noastră ca să plece. De acum o să avem și noi posibilitatea să facem contracte pentru sportivi și antrenori cu sume mai mari. Până acum nu a existat acest cadru legal. Știu că ea o să plece la mai bine, deci nu sunt supărat. Viața unui sportiv e scurtă și trebuie să profite cât mai mult de oportunități”.

Politica