sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Fostul primar din Malu Mare, condamnat pentru o încăierare electorală din 2012

Alexandru Dicu, fostul primar al comunei doljene Malu Mare, a fost condamnat, la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru un incident violent din campania electorală din 2012. Fostul edil a fost acuzat că și-a instigat susținătorii să-i agreseze pe simpatizanții candidatului PPDD la fotoliul de primar. Ceilalți șapte inculpați din dosar au fost și ei condamnați, însă tot la pedepse cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au anunţat, anul trecut, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, acuzat de instigare la lovire sau alte violenţe, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Alături de el, în acest dosar mai sunt inculpaţi David Constantin Mătuşa, minor la data comiterii faptelor, acuzat de tentativă la omor, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marian Marius Fugaru zis Moni, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Gheorghe Rogojinaru, acuzat de lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Ion Ursu, acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marin Sbora, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Stelică Mătuşa, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Conform anchetatorilor, inculpaţii, respectiv candidatul la funcţia de primar şi susţinătorii săi, au procedat în mod diferit, în sensul că o parte a inculpaţilor a urmărit şi blocat în trafic un autovehicul, a sechestrat şi a exercitat violenţe asupra a trei persoane vătămate (constituite părţi civile în cauză), provocând totodată un scandal care a tulburat ordinea şi liniştea publică pe raza comunei Malu Mare. În urma administrării materialului probator, s-a evidenţiat faptul că, la îndemnul şi în prezenţa inculpatului Alexandru Dicu, majoritatea inculpaţilor s-a dedat la comiterea unor acte de violenţă, context conflictual în care persoana vătămată Stănică Titel Marius a fost lovit în zona capului cu un corp contondent, cu consecinţa producerii unor leziuni traumatice grave, care i-au pus acestuia în primejdie viaţa, faptele petrecându-se pe 7 iunie 2012.

După patru ani de anchetă, dosarul cu cei opt inculpaţi s-a înregistrat pe 4 octombrie 2016 la Tribunalul Dolj, iar pe 19 decembrie instanța a dispus începerea procesului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 14 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința, toți inculpații primind pedepse cu suspendare, după ce, pe parcursul procesului, au ajuns la înțelegere cu victimele. Astfel, pentru instigare la lovire sau alte violenţe și tulburarea ordinii și liniștii publice, fostul edil din Malu Mare a primit o pedeapsă de 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpatul Dicu Alexandru la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani. (…) Inculpatul Dicu Alexandru va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria com. Malu Mare sau Şcoala Gimnazială Malu Mare, jud. Dolj”, se arată în hotărârea instanței.

David Constantin Mătușa a primit 3 ani închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Marian Marius Fugaru – 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Constantin Cosmin Fugaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata termenului de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Ion Ursu – 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de 2 ani, și 60 de zile de muncă în folosul comunității; Gheorghe Rogojinaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata termenului de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Marin Sbora – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, și 60 zile de muncă în folosul comunității, iar Stelică Mătușa a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, și 60 zile de muncă în folosul comunității.

Atât inculpații, cât și procurorii pot face apel la Curtea de Apel Craiova, întrucât hotărârea nu este definitivă.

Politica