sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Noua Termo a Craiovei, în discuții cu ministrul Energiei

Craiovenii au în continuare „încredere în sistemul de termoficare centralizat” și de aceea Ministerul Energiei, împreună cu conducerea Primăriei și cea a Complexului Energetic au în plan îmbunătățirea serviciilor privind furnizarea energiei termice. Afirmația a fost făcută de ministrul Energiei, Toma Petcu, la CET Ișalnița, unde a vizitat grupul 7 ce a fost modernizat.

Anterior vizitării termocentralei, Petcu a avut o întâlnire cu primarul Mihail Genoiu, viceprimarul Stelian Bărăgan și prefectul Dan Purcărescu, secretarul de stat Doru Vișan și directorul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza. Întâlnirea a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare înființării companiei integrate ce va furniza agentul termic în Craiova.

“Gândim în perspectivă, iar CEO face o analiză cu o companie de specialitate să creăm posibilitatea, cadrul juridic, pentru a înfiinţa o societate care să fie cu un acţionariat mixt, atât CEO cât şi primăria, care să integreze partea de distribuţie şi transport şi care să fie eligibilă, în acelaşi timp, pentru perioada de finanţare, începând din anul următor, pentru proiectele care se depun la Ministerul Dezvoltării, în atragerea de fonduri pentru modernizările în reţele primare şi secundare. Populaţia Craiovei are în continuare încredere într-un sistem de termoficare centralizat şi apreciez acest lucru. Şi noi venim în întâmpinarea lor şi am făcut investiţii în acest sens şi ne gândim în perspectivă să dezvoltăm o companie care să vină cu modernizări în reţelele secundare şi bineînţeles în ceea ce priveşte posibilitatea de a îmbunătăţi parametrii tehnici ai agentului termic, pe anumite zone din oraş”, a precizat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Craiovei consideră că întâlnirea a fost una dintre cele mai importante pentru viitorul orașului.

“Împreună cu Ministrul Energiei, secretarul de stat din cadrul Ministerului și conducerea Complexului Energetic Oltenia am stabilit care sunt măsurile pe care le vom întreprinde, în perioada imediat următoare, în vederea constituirii societății comune de furnizare a energiei termice către populația Craiovei, după un calendar de lucru foarte clar. Realizarea companiei mixte între Primăria Craiova și Complexul Energetic va aduce beneficii extraordinare tuturor celor implicați în acest proces, dar în special cetățenilor Craiovei. Totodată, am trecut în revistă măsurile luate, în ultima perioadă, de Termo Craiova SRL și CE Oltenia, pentru a asigura, în această iarnă, furnizarea agentului termic în cele mai bune condiții către populație. Cu această ocazie, asigurăm cetățenii Craiovei că sunt cele mai ample măsuri luate vreodată pentru perioada iernii și că vor avea parte, în sezonul 2017 – 2018, de căldură la parametrii optimi, fără sincope”, a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

Investiție de 25 milioane lei, în CET Ișalnița

ministru-energiei

Pe de altă parte, ministrul susține că investiția de 25 milioane lei făcută în grupul 7 de la Ișalnița va fi recuperată rapid prin reducerea consumului atât la gaz, cât şi la cărbune.

Investiția, având ca obiectiv „Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr. 7, pe lignit, la S.E. Ișalnița”, este cuprinsă în Planul Național de Investiții – PNI și a fost aprobată și derulată în acest an, în prezent fiind în derulare testele finale. Lucrările au inclus și modernizarea circuitului de evacuare a zgurii din cazanele blocului energetic, iar tehnologia aplicată permite eliminarea pierderilor de caldură prin arderea completă a carbunelui și preluarea, în procesul de ardere din cazan, a căldurii degajate de produsele solide ale arderii evacuate în focar, ceea ce determină îmbunătățirea randamentului cazanului și reducerea consumului de combustibil: consum de gaz natural cu cca 13 mil. mc/an mai puțin, consum de cărbune cu cca 200.000 t/an mai putin și, implicit, reducerea proporțională a emisiilor de CO2, după cum au transmis reprezentanții CE Oltenia.

Investițiile nu se vor opri aici, asigură ministrul Energiei.

“Este vorba despre investiţii care sunt necesare, în primul rând, pentru sistemul energetic naţional, pentru siguranţa funcţionării acestui sistem şi, în al doilea rând, pentru că acestea creează locuri de muncă sau predictibilitate şi stabilitate locului de muncă. Automat, orice investiţie, orice modernizare înseamnă că acel echipament, acea instalaţie poate să funcţioneze mai mult timp. Dacă ar fi să comparăm cu alte investiţii în energie, aceasta este relativ mică sau medie, vorbim de puţin peste 25 milioane de lei, dar este o investiţie cu o rată de recuperare foarte mare, foarte scurtă. În sensul că, în şase luni, această investiţie se recuperează prin reducerea consumului atât la gaz, cât şi la cărbune. Asta înseamnă că având consumuri mai mici, putem să avem cheltuieli mai mici. Avem şi emisii de CO2 mai mici, automat, iar toate certificatele se reduc la un an cam cu un milion de euro şi contează foarte mult acest lucru. Vorbim de o investiţie declanşată undeva în luna februarie şi începută în primăvară, o investiţie scurtă, dar cu o eficienţă foarte mare atât economică, cât şi din punctul de vedere al stabilităţii şi echilibrării sistemului energetic. Nivelul de recuperare al energiei termice – înainte existând şi costuri pentru a scăpa de zgura de la prima ardere – ne dă posibilitatea să aducem o eficienţă mai mare în modul de funcţionare al cazanului. Nu este singura investiţie şi nu ne oprim aici. Aşa cum ştiţi, am deblocat tot în acest an investiţia de la Grupul V de la Rovinari, una foarte importantă pentru noi, care înseamnă 500 de milioane de lei. Anul acesta, din estimările conducerii, aproape 100 de milioane au fost cheltuiţi, urmând ca anul următor să fie alţi 200 de milioane. Nu în ultimul rând, a fost aprobat foarte de curând, în Consilul de Supraveghere, deblocarea investiţiei de la Turceni, Grupul III, o investiţie tot de aproape 500 milioane lei. Toate aceste eforturi investiţionale vin din partea Companiei, o companie care acum un an avea serioase probleme de funcţionare, de asigurare a lichidităţilor, chiar dacă avea şi atunci un rol foarte important. Cred că acest an, cu o perioadă mai ciudată din punctul de vedere al producţiei de energie electrică, CEO a devenit compania numărul unu în producţia de energie electrică, depăşind şi Hidro şi celelalte capacităţi, şi cred că această perspectivă foarte bună pe care o are grupul, vorbim de contractarea aproape a întregii capacităţi pentru anul următor, înseamnă şi necesitatea de a se dezvolta şi a aduce noi investiţii”, a afirmat Toma Petcu.

Ministrul a mai dat asigurări că nu vor fi probleme cu stocurile de combustibil pentru asigurarea energiei termice în această iarnă.

“ALDE Dolj este una dintre organizațiile foarte puternice la nivel național”

După vizita făcută la CET Ișalnița, ministrul Energiei a susținut o conferință de presă la sediul ALDE Dolj. Toma Petcu, membru ALDE, a apreciat că organizația de la Dolj a partidului este una puternică.

petcu-alde

“ALDE Dolj este una dintre organizațiile foarte puternice la nivel național.  Am reușit în urma alegerilor să obținem un post de deputat, în persoana domnului Cupă – deputat de Dolj și vicepreședinte la nivel național,  și cu puțin noroc poate aveam și un senator. La nivel național, ALDE este pe un trend ascendent. Este clar că în toate sondajele suntem undeva între 10 și 11%. Este foarte clar că trebuie să muncim mult în următoarea perioadă să transpunem acest rezultat pozitiv. (…) O felicit pe doamna președinte (n.r. – Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova) pentru rezultatul la alegerile parțiale pentru Primăria Craiovei, a avut un rezultat foarte bun pentru o filială ALDE la nivel de municipiu și cred că acest potențial ALDE trebuie folosit foarte mult”, a spus Toma Petcu.

El a vorbit și despre măsurile luate de Guvernul din care face parte.

“E foarte important că lucrurile de substanță, pentru că de fiecare dată guvernările veneau și făceau lucruri care, mă rog, fie aveau efect imediat, fie trebuiau să se vadă imediat efectele, lucrurile de substanță, de perspectivă, modificările majore, cum au fost cele din Codul Fiscal, care vor avea efecte pozitive pe un termen lung, trebuiesc asumate. Poate multe dintre ele nu sunt neapărat acceptate, la nivelul opiniei publice, sau experților, poate altele nu sunt foarte bine înțelese și aici este menirea noastră, a fiecărui ministru de resort pe domeniul respectiv, să venim să explicăm, să justificăm fiecare decizie pe care o luăm sau nu o luăm. Cred că toate aceste lucruri pozitive începute în această perioadă a guvernării vor avea efect pe termen lung, în primul rând pentru populație”, a mai afirmat ministrul Energiei.

 

Politica