vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Au vândut murături și dulcețuri pentru a reabilita fântâna din curtea școlii

Compoturi, dulceață de tot felul, zacuscă din vinete, fasole sau ciuperci, castraveți, gogoșari și conopidă la borcan, salată de sfeclă și hrean, toate acestea au ajuns în cămara craiovenilor care, vineri, au trecut pe la „Târgul de toamnă”, organizat de elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Craiova. Curtea unității de învățământ a devenit, pentru câteva zeci de minute, un adevărat spațiu destinat vânzării conservelor pentru iarnă, elevii intrând în rolul negustorilor. Cu banii obținuți din vânzarea borcanelor cu bunătăți, toate pregătite în casă și expuse pe măsuțe frumos aranjate, se va reabilita cișmeaua din curtea școlii.

Înarmați cu voință și spirit de echipă, elevii știau foarte bine care este scopul participării lor la „Târgul de toamnă”. De la cei din clasele zero, până la cei din clasele a VIII-a, fiecare copil a devenit un adevărat comerciant căutând noi și noi strategii pentru a atrage clienții.

Eu și colegii mei am adus compoturi, zacuscă, castraveți și gogoșar, dulceață și câteva borcane cu salată de sfleclă și hrean. Toate sunt făcute în casă de mamele și bunicile noastre. Am vândut tot ce aveam pe masă. A fost foarte interesant. Am făcut bani, în jur de 200 de lei. Cu suma pe care am strâns-o vom face cișmeaua din curtea școlii. Noi am mai făcut proiecte și mereu am câștigat, așa că vom reuși și de această dată”, a spus unul dintre elevii Școlii „Mihai Viteazul” din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totul face parte dintr-un proiect național

Evenimentul s-a dovedit a fi peste așteptările organizatorilor, după cum a precizat directoarea școlii, Alexandrina Năstase.

Toate clasele din școală au participat la acest târg. În ultima perioadă, ne-am implicat în acțiuni pe linia ecologiei și protecției naturii. În februarie-martie 2017 am și obținut o sponsorizare, din partea unei fundații cu care noi colaborăm, suma de 15.000 de euro. Cu acei bani am amenajat spațiul verde din curtea școlii. Rămăsese doar cișmeaua nereabilitată și imediat cum s-a ivit ocazia, cum am profitat. Târgul de toamnă face parte din proiectul „Natura în oraș” aparținând fundației „Noi orizonturi”. Ideea este că elevii au participat la ateliere de formare în ceea ce privește sprijinul comunității, la finalul acestor cursuri trebuind să vină cu un proiect din care să rezulte modul în care comunitatea poate ajuta. Au pornit de la faptul că este nevoie de reabilitarea cișmelei și am fost selectați, pentru ideea proiectului. Fundația a oferit o sumă simbolică, 500 de lei, diferența până la 2.000 de lei cât este valoarea investiției devenind responsabilitatea noastră. Practic a trebuit să găsim o variantă de strângere de fonduri cu sprijinul comunității. Așa ne-am gândit, împreună cu elevii noștri, să organizăm acest Târg de toamnă, în curtea școlii. Totul a decurs foarte bine, chiar peste așteptările noastre”, a explicat directoarea unității de învățământ.

Organizarea unui „club impact”, miza cea mare a elevilor

Efortul copiilor a fost răsplătit financiar, spiritul lor antreprenorial dovedindu-se a fi la înălțime. Aceștia nu numai că au reușit să strângă, din vânzarea dulcețurilor și murăturilor, diferența de bani necesară, ci au depășit-o cu mult. Asociația de părinți a școlii s-a ocupat de contabilitatea „Târgului de toamnă”, încasările fiind de 8.692 de lei. Potrivit conducerii Școlii Gimnazile „Mihai Viteazul” din Craiova, miza cea mare a participării la aceste proiecte a fundației anterior amintite este înființarea unui „club impact”, aici urmând ca elevii instituției să fie formați pentru a acționa în folosul comunității.

Politica