Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova, consideră că „ar fi bine ca orice reformă de politică publică să fie anunțată după o fundamentare temeinică”
Preocuparea guvernamentală pentru a găsi soluții la fenomenul scăderii numărului de elevi și studenți este legitimă. Numărul studenților în România s-a înjumătățit în ultimii 7 ani. Suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la numărul de studenți. De asemenea, numărul elevilor români scade constant în fiecare an cu câteva zeci de mii. Toate acestea sunt aspecte îngrijorătoare pentru viitorul societății românești.
Cauzele sunt deopotrivă economice, demografice, sociale dar au și o dimensiune de deficit de competitivitate la nivelul configurării politicilor publice în domeniu.
Propunerea ministrului educației privind introducerea unei a treia sesiuni de bacalaureat trebuie analizată cu toată atenția, pentru a se evita eventuale efecte nedorite.
Obiectivul legitim al creșterii ratei promovabilității la bacalaureat nu trebuie să afecteze indicatorii calitativi din învățământ și nu trebuie atins prin măsuri ce riscă a fi artificiale.
Noi credem că preocuparea prioritară trebuie să fie creșterea nivelului general de pregătire, îndeosebi a elevilor din liceele tehnice și profesionale, care să fie motivați să-și susțină bacalaureatul.
Nicio măsură de reformă care poate afecta calitatea învățământului preuniversitar eliminând ideea de competiție nu poate fi una bună.
Considerăm că ar fi bine ca orice inițiativă de reformă mai mult sau mai puțin radicală în domeniul educației – și nu numai în acest domeniu – să fie anunțată public ca temă de dezbatere abia după ce există o fundamentare serioasă a ei.
BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ