sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Corina Matei, artista din Vâlcea care transformă foaia de porumb în obiecte de artă

Globulețe, îngerași, figurine reprezentative pentru perioada iernii, machete care reproduc Nașterea Domnului, toate acestea sunt doar o parte din creațiile Corinei Matei, o tânără pasionată de meșteșuguri. Corina lucrează cu migală foaia de porumb și astfel reușește să realizeze adevărate obiecte de artă. Tânăra este din Drăgășani și participă, ori de câte ori i se ivește ocazia, la târgurile de meșteri populari din țară.

Pasiunea pentru împletitul pănușilor a apărut, în cazul Corinei Matei, întâmplător, dintr-o curiozitate. Bunicul său făcea preșuri din foile de proumb. Faptul că acestea permit o împletire fantastică a pus-o pe gânduri pe tânăra din Vâlcea și astfel a trecut la treabă. Materia primă și-o alege singură, la timpul potrivit și în cantitățile necesare.

Lucruri meșteșugite făceam de mică, în special obiecte croșetate. Știam că bunicul meu făcea preșuri din foi de porumb și am întrebat-o pe mama mea dacă știe să îmi arate. Ea m-a învățat și acela a fost primul obiect din pănuși, după care am încercat să fac păpuși și m-am axat pe asta. Materia primă o cultiv singură. Foile de porumb nu necesită un tratament special, doar cele colorate trec prin procesul de vopsire. Ele trebuie doar umezite și împletite cu grijă, în forma dorită”, povestește Corina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Figurine reprezentative pentru Crăciun

corrina-vl-4

Sărbătorile de iarnă din acest an au pus-o la treabă pe tânăra din Vâlcea. Nu se plânge de acest fapt și chiar este mândră de faptul că mulți brazi din țară și multe locuințe se vor înfrumuseța cu obiectele sale.

Pentru sărbătorile de iarnă am o gamă largă de îngerași și figurine reprezentative, dar și machete de mici dimensiuni care reproduc Nașterea Domnului. Unele sunt simple, altele sunt viu colorate”, continuă povestea, tânăra artistă.

Timpul alocat unui obiect, în funcție de complexitatea acestuia

Când intră în atelierul de lucru, Corina uită de ea. Mereu caută idei și vine cu noutăți. Cel mai simplu obiect îl realizează în aproximativ o jumătate de oră, dar are și machete care se fac în două sau trei zile, în funcție de complexitate.

Nu pot estima cu exactitate timpul necesar realizării unei păpuși, deoarece trebuie să urmez mai multe etape. Pot spune că la cea mai simplă figurină lucrez aproximativ 30 de minute, la o păpușă circa 2-3 ore, în funcție de dimensiuni, iar dacă lucrarea este complexă și formează o machetă, pot lucra și două, trei zile”, mai spune Corina.

Promovare pe Facebook și la expoziții

Tehnologia îi este de mare ajutor tinerei din Vâlcea pentru promovarea lucrărilor sale. De asemenea, aceasta participă la expoziții cu sau fără vânzare, fiind cea mai mulțumită când oamenii pot vedea și pot afla în direct date despre arta de a împleti foi de porumb. Când nu este în atelierul de lucru, Corina lucrează, tot pe linia meșteșugului, cu grupuri de copii aflați în tabere.

Îmi promovez lucrările pe o pagină de facebook, Arta pănușii – Corina Matei, unde postez toate creațiile, dar și la expoziții cu sau fără vânzare, unde oamenii pot lua contact direct, pot vedea pe viu figurinele. Nu mai am timp de prea multe lucruri, fiindcă asta îmi ocupă o mare parte din zi, dar, când nu lucrez în atelierul propriu, fac ateliere cu copii aflați în tabere, cu grupuri de cercetași sau cu elevi. Pe de altă parte, sunt în ultimul an la master, deci aloc timp și studiului”, completează artista.

corrina-vl-1

Cineva trebuie să ducă mai departe tradițiile populare”

Visul Corinei este acela de a nu fi nevoită să lucreze în alt domeniu. Și-a propus ca pasiunea ei să devină o afacere pe care să o poată dezvolta continuu. Cu muncă și răbdare își va îndeplini și acest vis, fiind convinsă de faptul că tinerii trebuie să ducă mai departe tradiția populară.

Sper să reușesc să-mi transform pasiunea într-o afacere pe care să o pot dezvolta și mi-aș dori ca meșterii să fie mult mai susținuți și mai promovați, deoarece ei sunt adevărații artiști care păstrează vii tradițiile și cultura acestei țări pe care dacă le-am exploata mai mult am avea de câștigat ca popor. În ceea ce privește oferirea unui sfat, nu știu dacă sunt cea mai în măsură pentru că sunt cel mai tânăr artist popular (pe cont propriu) de la toate târgurile la care am participat. Însă cineva trebuie să ducă mai departe tradițiile populare, iar pe cei care sunt pasionați de asta îi sfătuiesc să-și urmeze visurile”, își încheie Corina, povestea.

Politica