sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Centrul Național de Management al Apei Grele, fără finanțare

Centrul Național de Management al Apei Grele înființat de Guvern, prin Ordonanță de Urgență, pentru a prelua gestiunea stocurilor de apă grea de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, nu a primit finanțare, deși trebuia să beneficieze de mai bine de o lună de fonduri, a declarat deputatul PNL, Nicolae Giugea.

S-a dat o Hotărâre de Guvern prin care trebuia să se asigure finanțarea Centrului de Management al Apei Grele de la Drobeta Turnu Severin. Acest lucru se întâmpla în august, iar prin OUG se angajau ca în 30 de zile să asigure finanțarea. Suntem în noiembrie și stocul este lăsat tot de izbeliște. Stocul există acolo, nu-l supraveghează nimeni”, a spus deputatul.

Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG) va avea sediul în satul Răscolești, unde funcționează în prezent Sucursala Romag Prod a RAAN, în apropiere de combinatul chimic de la Halânga, unde se producea apă grea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noua instituție, aflată în subordinea Ministerului Energiei, ar trebui să preia gestiunea stocurilor de apă grea, în valoare de circa 5 miliarde lei, ale României, necesare centralei nucleare de la Cernavodă. RAAN, aflată în faliment, nu-și mai permite să suporte aceste costuri. În lipsa finanțării de la Guvern însă, lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă, scrie adevărul.ro, care arată că aceste cheltuieli sunt suportate de lichidatorul judiciar.

Sursa citată mai menționează că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 29/2017 pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG) din 3 septembrie 2017, Ministerul Energiei urma să elaboreze în termen de 30 de zile o Hotărâre de Guvern prin care să se stabilească noua organigramă şi regulamentul de funcţionare, însă nici până la această dată această hotărâre de guvern nu a primit toate avizele şi autorizaţiile necesare de la ministerele de resort pentru a fi aprobată.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită încă din vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în 2016. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.

Stocul de apă grea al Romag Prod a fost transferat juridic în patrimoniul ANRSPS. A rămas însă depozitat pe platforma uzinei din Drobeta Turnu Severin.

Politica