sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Prevenirea furturilor – prioritate a politiştilor craioveni

În urma analizei efectuate la nivelul I.P.J. Dolj cu privire la categoriile de persoane pretabile de comiterea de infracțiuni în județul nostru s-a constatat faptul că, în municipiul Craiova, se evidențiază o categorie aparte alcătuită din minori cu vârstă între 10 și 16 ani. Specificul acestei categorii constă în comiterea de furturi de subzistență, cu prejudicii mici, comise îndeosebi împotriva victimelor ce manifestă neglijență în protejarea bunurilor proprii și în luarea unor minime măsuri care să prevină riscul antivictimal. 

Cel mai des sunt sustrase bunuri de o oarecare valoare (telefoane mobile, tablete, borsete) lăsate la vedere în autovehicule neasigurate sau din magazine care nu sunt prevăzute cu sisteme de alarmă antiefracție sau de supraveghere video.

Sunt întâlnite, de asemenea, și furturi din buzunare sau genți, unde cele mai vulnerabile persoane sunt studentele şi elevele, care manifestă neatenție cu privire la protejarea bunurilor pe care le au asupra lor (telefoane mobile, portofele) şi care, în general, nu sunt capabile să riposteze atunci când sunt vizate de făptuitori. De asemenea, pensionarii sunt consideraţi vulnerabili, din cauza vârstei, însă asupra lor nu au fost comise foarte multe infracţiuni de furt din buzunare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Telefoanele mobile reprezintă o categorie de bunuri urmărite de infractorii minori, fiind preferate datorită posibilităţii rapide de valorificare.

Din aceste considerente, studenţii şi elevii sunt preferaţi de hoţii din buzunare deoarece aceştia deţin, în general, telefoane mobile de o valoare ridicată.

Având în vedere condiţiile sociale, economice şi demografice din judeţul Dolj, unde există un numar mare de someri, nivelul salarial scazut, precum și imposibilitatea legală ca acești minori să poată fi trași la răspundere penală este posibilă continuarea săvârșirii acestor gen de infracțiuni.

În toate dosarele penale înregistrate la nivelul Biroului de Investigaţii Criminale , în care au fost identificaţi autorii ca fiind minori nejustiţiabili, s-a procedat la informarea lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cadrul legal permisiv care reglementeaza situatia minorilor care comit fapte antisociale este unul din factorii favorizanţi al acestui gen de fapte. Pe lângă acesta, starea de sărăcie avansată a familiilor din care provin, lipsa de educaţie şi  dezvoltarea unui mod de trai din comiterea de infractiuni, conduc totodată la comiterea  acestor fapte de către minorii nejustiţiabili.

După împlinirea vârstei de 14 ani, minorii ce comit fapte de natură penală pot fi trași la răspundere numai după efectuarea unei expertize care să ateste faptul dacă au avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor.

Din păcate toate măsurile de reintegrare în sistemul școlar sau de reeducare dispuse în cazul minorilor depistați că săvârșesc fapte penale în Craiova și-au dovedit ineficiența, de cele mai multe ori aceștia fiind trimiși chiar de familie să fure pentru a-și asigura subzistența.

În cele mai multe cazuri aceștia sunt identificați de către polițiști, astfel că dosarele penale au fost instrumentate conform legii, fiind dispuse chiar și măsuri privative de libertate împotriva minorilor.

Patrulele de siguranță publică au depistat de mai multe ori grupurile de minori cunoscute cu astfel de preocupări chiar în momentul comiterii faptelor sau imediat după comiterea acestora, fiind dispuse măsuri de monitorizare permanentă a acestora de către polițiștii de ordine publică.

Cu toate acestea este imperios necesar ca și cetățenii să înțeleagă că se impune adoptarea unui comportament de prevenire a riscului de a cădea victime furturilor comise de minori.

Comportamentul neadecvat caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă ”ajută” la comiterea acestui gen de fapte. Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.
Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite.

 În mijloacele de transport în comun:

 • când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;

poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră;

nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;

nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;

dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;

La cumpărături :

evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări autogări, magazine,etc.

portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş;

feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;

când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

acordati o mai mare atentie posetei decat plaselor de cumparaturi; siguranta posetei sa fie o grija permanenta pentru dumneavoastra; cand faceti diferite plati sau cumparaturi nu scoateti tot teancul de bani ci numai suma care trebuie;

tineti geanta in fata, protejand-o cu mana;

nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;

nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;

aveti grija la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiti urmarit si sa va fie sustrasa suma de bani;

nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;

reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

Recomandări pentru prevenirea furturilor din autoturisme:

•    Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipseşti pentru scurt timp;

•    Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;

•    Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi;

•    Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis.

                                                                         FOARTE IMPORTANT!

 

În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de furt, anunţaţi Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix.

IPJ DOLJ

Politica