Doljenii care își iau concedii medicale nu mai pot fi verificați dacă sunt sau nu la adresa indicată reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Aceste controale nu se mai fac din anul 2015, motiv pentru care și concediile motivate medical, cel puțin în acte, se acordă cu o mai mare lejeritate. Astfel, anul acesta au fost acordate, în primele opt luni de activitate, nu mai puțin de 41.143 de concedii medicale, cât au fost înregistrate în tot anul în care „poliția medicală” derula activități de control.
Totalul concediilor medicale înregistrat la Casa de Sănătate Dolj, în primele opt luni ale anului în curs, arată că medicii doljeni au eliberat nu mai puţin de 41.143 de scutiri, cu o medie lunară de 5.130 de astfel de acte. Cele mai multe dintre acestea au fost eliberate de către medicii de familie (19.984), urmați de cei din ambulatoriul de specialitate (14.948) şi de medicii din spitale (6.211).
Poliția concediilor medicale, desființată
Referitor la controalele efectuate la adresa furnizată de către beneficiarii scutirilor medicale, acestea nu mai au cadru legal de derulare, din anul 2015. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Dolj nu mai au pârghii în această direcție.
„Începând cu iulie 2015, nu mai există posibilitatea legală de verificare a prezenței asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau reședința indicată”, a menționat Claudia Șerban, purtător de cuvânt al CAS Dolj.
Reclamații din partea angajatorilor
Singurele verificări pe care le mai pot face reprezentanții Casei de Sănătate Dolj sunt cele care fac referire la activitatea medicilor de familie și a celor din unitățile spitalicești. Au fost cazuri, anul acesta, când angajatorii au reclamat anumite aspecte, dar în urma controalelor nu au fost depistate probleme.
„CAS Dolj a efectuat controale inopinate la medicii de familie, privind eliberarea concediilor medicale, la sesizarea unor angajatori. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că toate concediile medicale au fost justificate din punct de vedere medical”, a completat Șerban.
Cei mai mulți au probleme la coloană
Cele mai frecvente afecţiuni pentru care au fost eliberate astfel de documente, în perioada ianuarie-august a.c., sunt boli ale coloanei vertebrale (5.565 cazuri), pneumonii (2.777 cazuri), hemoragii de la debutul sarcinii (2.259 cazuri), tumori maligne (2.217), fracturi, luxații, entorse (1.418).
20.000.000 de lei cheltuiți cu scutirile medicale
Toate aceste scutiri medicale presupun și alocare de fonduri bănești, Casa de Sănătate Dolj ocupându-se de acest aspect. Astfel, CAS Dolj a alocat, în perioada ianuarie-august, anul acesta, nu mai puțin de 19.756.000 de lei, în 2016 fiind cheltuiți cu acest segment nu mai puțin de 22.359.000 de lei. Reamintim că sute de concedii medicale sunt eliberate anual şi pentru şomerii doljeni. În cazul lor, „afecţiunile” respective îi ajută să-şi prelungească perioada în care primesc indemnizaţie de şomaj. Mulţi dintre cei care trebuiau să beneficieze de şase luni de şomaj au ajuns să primească bani de la stat timp de opt sau chiar nouă luni, sumele cheltuite cu această categorie de „suferinzi” fiind de ordinul sutelor de mii de lei.