sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cosmin Mirea, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova: „Cetățenii să apeleze cu încredere la jandarmi. Nu suntem doar cei care dau cu bastonul”

La 37 ani a devenit comandant al Grupării de Jandarmi Mobilă „Frații Buzești” Craiova. Momentan, cu împuternicire pentru șase luni, dar va susține examen pentru această funcție. Urmărește să aducă schimbări în unitate, în ceea ce privește lucrul în echipă. Este vorba despre maiorul Cosmin Mirea, care a vorbit, într-un interviu acordat Jurnalul Olteniei, atât despre cariera sa, cât și despre relația jandarmului cu cetățeanul.

Cosmin Mirea activează de 14 ani în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, iar timp de 12 ani a fost ofițer de relații publice, poziție care i-a oferit acces la unele situații ce țin de comanda unității.

Sunt tânăr, dar nu chiar atât de tânăr. Am deja 14 ani de activitate în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. Pot spune că am crescut cu această instituție. Acum nu foarte mult timp am sărbătorit 19 ani de activitate ai acestei instituții, practic în cei 14 ani am fost contemporan cu istoria acestei unități de jandarmi. A fost o conjunctură faptul că am ajuns pe această poziție. Îmi doream cumva să ating acest nivel, clar. În momentul în care pleci pe un drum de la 14 ani, sunt absolvent de liceu militar, sunt absolvent al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza -arma Jandarmi, plus alte cursuri de specialitate, mastere, te gândești să ajungi până în vârful ierarhiei, dar nu m-am așteptat să se întâmple atât de repede. Spun că a fost situația conjucturală pentru că eram deja pe poziția de adjunct în momentul în care fostul meu comandant a decis să se pensioneze. Dânsul împreună cu Inspectorul General al Jandarmeriei au hotărât ca frâiele, să spunem, acestei instituții să fie preluate de mine. Sunt împuternicit pe o perioadă de șase luni. E clar că la un moment dat se va scoate și postul la concurs și evident că voi concura pentru această poziție”, a precizat Cosmin Mirea, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Își amintește că la vremea absolvirii Academiei de Poliție unitățile de jandarmi din Craiova în mod normal, anual, alocau între șase și opt locuri absolvenților Academiei. În anul în care a absolvit  au fost doar două locuri în Craiova. A reușit să ocupe unul dintre aceste posturi.

Repartiția se făcea în funcție de media celor patru ani de Academie, cu licență și așa mai departe, am reușit să ocup unul dintre cele două locuri pe baza mediei. Am venit în Craiova repartizat pe prima funcție de comandant de pluton. Mi-am desfășurat activitatea timp de doi ani pe postul respectiv, după care, a susținut examenul, la vremea respectivă cred că douăzeci și ceva de ofițeri am susținut examen, pentru postul de ofițer de relații publice. În 2005 s-a creat această funcție de sine stătătoare. Înainte era ținută prin cumul de cel care avea și pregătirea și tradițiile și în 2005 s-a creat această funcție. În urma examenului, am ocupat postul. Aproape 12 ani mi-am desfășurat activitatea pe această funcție, după care, pe o perioadă de șase luni de zile, am fost comandant de detașament, aveam 92 de oameni în subordine, cel mai mare detașament din cadrul Grupării. La fel, prima dată împuternicit, după care am susținut examen, m-am și titularizat pe funcția respectivă. Aceasta este funcția mea de bază la momentul actual. La vremea respectivă mă gândeam că pe această funcție voi activa câțiva ani. Așa îmi propusesem. După șase luni mi s-a propus funcția de adjunct, pe care evident nu puteam s-o refuz, militar de carieră fiind, pentru ca la interval de două luni să mi se ofere postul de comandant”, a povestit maiorul Cosmin Mirea.

Noua funcție aduce cu sine o mare responsabilitate, dar munca în echipă ajută, mai spune comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Este greu dar nu este ceva de noutate pentru mine. În cei 12 ani petrecuți în funcția de ofițer relații publice, eu m-am subordonat direct comandantului unității. Am participat la tot ce însemna activități executate, planificate, organizate de unitate. N-am ratat nicio misiune de o anumită importanță sau de amploare, sau care a depășit gradul de risc mediu. La toate ofițerul de relații publice participa și participa în punctul de comandă alături de comandantul unității. De asta sunt familiarizat cu fișa postului de comandant de grupare, dar sunt anumite zone destul de sensibile pe care trebuie să ți le însușești din mers. Pentru că eu sunt ofițer de carieră, sunt ofițer de comandă, am absolvit niște instituții în sensul ăsta, dar te lovești de parte de logistică, te lovești de parte financiară, te lovești de parte de resurse umane. Nu ai cum să le cuprinzi pe toate, dar trebuie să ai idee despre ce este vorba. Nu iei deciziile de unul singur, clar, e o echipă. Asta ar fi de fapt schimbarea pe care eu am vrut s-o aduc în Grupare, alt stil de conducere. Un stil democratic, un stil care presupune clar munca în echipă. De aceea, eu în fiecare dimineață mă întâlnesc cu șefii structurilor din cadrul unității și analizăm fiecare problemă, activitatea pe ziua respectivă. Deciziile le luăm la comun, le analizăm și le concluzionăm sub forma acesta. Într-adevăr, sunt decizii pe care mi le asum și pe care trebuie să le iau eu și nu mi-e teamă de acest aspect”, a afirmat Cosmin Mirea.

Jandarmeria Română a făcut mari pași în sensul democratizării, mai spune maiorul.

Când am terminat eu studiile era o instituție închisă și competențele materiale de pe vremea respectivă erau mult reduse, nu intrai în contact cu cetățeanul cum intri acum, pentru că acum, practic, toată activitatea noastră se rezumă la cetățean, mai ales în cadrul unei Grupări Mobile. Eu vreau ca personalul Grupării să vină cu fruntea descrețită la serviciu, să vină cu zâmbetul pe buze, dar, în același timp le cer ca fișa postului să fie respectată. Misiunile să fie duse la bun sfârșit și cu profesionalism. Toate activitățile acestea sunt reglementate de acte normative, de proceduri interne. Noi avem și legislația militară care îți trasează o anumită linie de la care nu trebuie să te abați. Deci țin la aspectele astea. Mă interesează foarte mult imaginea jandarmului în societate și aici impactul vizual este primul. Pe lângă faptul că aceste aspecte sunt prevăzute de regulamente, vreau ca ele să vină cumva din conștiința fiecăruia. Acesta este obiectivul meu. Ușor, ușor, vreau cumva ca structura asta să se închege mai mult. Suntem o unitate, să zic, medie la nivel de Jandarmerie, nu foarte mare, dar nicidecum foarte mică. Avem un număr însemnat de indicatori și vreau ca toți să formeze o echipă. Nu vreau să critic pe nimeni, dar am trăit situații în această instituție când erau oamenii erau extrem de fragmentați și totul pleca de la factorii de conducere, în primul rând. În momentul de față, nu suntem cu logistica pe care ne-am dori-o, evident, dar și la acest capitol lucrurile au mers înspre bine în ultima perioadă. Acum avem o logistică auto care să ne permită îndeplinirea misiunilor în cele șapte județe din zona noastră de competență teritorială. S-au făcut pași importanți și pe parte de protecție a oamenilor. Este vorba despre materialele noastre de protecție, de ținută. În primul rând pe aceasta s-a mers, să se doteze întreg personalul unității, după care pe parte de auto și s-a mers până la modernizarea locurilor în care ne desfășurăm activitatea. Aici am avut un mare noroc în ultimii doi ani, pentru că Inspectorul General al Jandarmeriei a condus o perioadă Gruparea de Jandarmi Mobilă și știa problemele cu care ne confruntam”, a declarat comandantul Grupării de Jandarmi din Craiova.

Pregătirea fizică este extrem de importantă în Jandarmerie, poate de aceea au fost și mai puține situații de ultraj decât în cazul polițiștilor.

Pregătirea fizică este foarte, foarte importantă. Fiecare jandarm este evaluat trimestrial din acest punct de vedere. Avem pregătire în mod colectiv organizată de instituție, iar în mod particular este obligația fiecăruia să se pregătească. Avem sală dotată corespunzător, avem bază de pregătire sportivă care îți permite să desfășori anumite activități cu timpul stăm mai dificilă pentru că sunt foarte multe misiuni și zona de competență este mare, dar, în primul rând, este responsabilitatea fiecăruia să fie pregătit din toate punctele de vedere. În alte state, mult mai dezvoltate ca noi, lucrurile sunt mult mai stricte, evaluările sunt mult mai stricte. Cei care nu reușesc să treacă anumite bareme chiar sunt eliminați din structură. Eu cred că și la noi, la un moment dat, se va ajunge la nivelul acesta. Trebuie să ai o pregătire fizică, trebuie să ai o pregătire psihică și una legislativă clar”, a precizat Mirea.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova își dorește ca cetățenii să înțeleagă că legile sunt făcute pentru a fi respectate, că jandarmii nu urmăresc să folosească forța, aceasta fiind o măsură extremă, o ultimă soluție, altfel fiind încercată metoda dialogului cu cei care încalcă legea, dar și ca oamenii să apeleze la Jandarmerie atunci când se confruntă cu o situație în care aceștia pot interveni.

În momentul actual cetățeanul nu mai este lipsit de informație ca acum ceva timp. Are acces și la legislație și în general o cam cunoaște, cunoaște normele sociale care trebuie respectate. Ideea e că trebuie respectate. Am constatat că, în general, un cetățean se comportă într-un fel în localitatea lui sau în țara lui și într-un alt fel când a părăsit granițele țării. Nu am înțeles ideea asta. Și aici suportă consecințele anumitor fapte care nu sunt deloc simple, unele sunt destul de severe. Toată lumea ar trebui să conștientizeze că trebuie respectate aceste norme. Pe de altă parte, trebuie să privească jandarmul ca pe persoana de lângă el, persoana care încearcă să vină în sprijinul cetățeanului. Nu suntem doar cei care dau cu bastonul, sau folosesc nu știu ce substanțe sau materiale. Situațiile astea sunt situații extreme, de ultimă soluție. În plus, niciodată această activitate nu se desfășoară prin surprindere. În situația în care încerci să restabilești ordinea publică nu o faci să surprinzi. Sunt niște pași care se urmează, niște somații care se fac, folosindu-se, de exemplu, portavocea. Lucrul acesta aș vrea să îl înțeleagă cetățeanul, că în momentul în care noi, ca instituție, îți atragem atenția că ceea ce faci este în afara legii, te invităm să încetezi activitatea respectivă, te invităm să părăsești locul respectiv, îți dăm timp ca să poți să părăsești zona respectivă și nu o faci, te mai invit a doua oară, după care trec la două somații legale pe care le am. Păi atunci, în situația în care ai rămas acolo și desfășori niște activități ilegale, să nu te mai mire faptul că recurg la folosirea forței și a materialelor pe care noi le avem în dotare. Toate aceste acțiuni sunt reglementate de lege, dar, cum v-am spus, vorbim de o soluție finală. În ultima perioadă întreaga Jandarmerie a mers pe conceptul de dialog, iar uneori a dat rezultate bune. Cetățenii, cei care participă la fel de fel de adunări, de orice natură, care implică public numeros trebuie să înțeleagă faptul că noi suntem acolo pentru protecția lor și nu pentru a aplica sancțiuni. Dacă sunt urmați pașii legali noi nu avem niciun fel de problemă. Au declarat activitatea, nu ne opunem să nu-și exprime liber părerea, să-și manifeste nemulțumirile, dar sunt niște limite pe care trebuie să le respectăm cu toții. Pentru că știți foarte bine libertatea unuia se oprește în momentul în care afectează libertatea celuilalt. Și aș mai recomanda cetățenilor să apeleze cu încredere la jandarmi, să-i abordeze cu orice problemă care ține de acest segment al ordinii și siguranței publice, să sesizeze anumite fapte pentru că astfel ne oferă și nouă posibilitatea să cunoaștem anumite aspecte, să putem să intervenim în anumite zone și să limităm săvârșirea sau continuarea unor fapte care contravin legilor”, a încheiat Cosmin Mirea, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

Politica