sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, reluată şi intensificată

Medicii de familie din judeţul Dolj au intensificat, în această perioadă, discuţiile cu pacienții privitor la vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Părinții fetelor incluse în grupele de risc se pot adresa cadrelor medicale, acest tip de vaccin fiind făcut doar la cerere.

La ultimul curs de vaccinologie, organizat la sediul Direcției de Sănătate Publică Dolj, medicilor de familie li s-a readus în atenție importanța promovării vaccinului împotriva cancerului de col uterin. Dozele necesare există, cel mai important fiind ca părinții să fie informați și să își dea acordul ca fiicele să fie vaccinate.

Noi discutăm cu părinții și le explicăm care este rolul acestui vaccin. Unii sunt receptivi, alții refuză categoric. La noi la cabinet, de exemplu, dintre cele șase paciente care se încadrează, trei părinți au acceptat, unul a refuzat și doi încă nu au spus nimic. Așteptăm un răspuns și de la dumnealor”, a menționat Linda Bărbulescu, medic de familie din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai greu cu părinţii din sate

În mediul rural, deși medicii fac periodic campanii de informare, părinții nu-și dau acordul cu una cu două. Este cunoscut faptul că în acest program de vaccinare gratuită sunt incluse persoane cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, solicitarea și acordul părintelui/tutorelui fiind absolut obligatorii. Potrivit ultimului bilanț întocmit de către reprezentanții DSP Dolj, în județul nostru sunt peste 1.800 de paciente care suferă de cancer de col uterin. Cele mai multe cazuri sunt depistate în Secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, unele în fază incipientă, altele într-un stadiu avansat sau, mai grav, când ne se mai poate face nimic pentru pacientă.

Politica