sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cu manuale, dar fără apă potabilă

93.000 de elevi din județul Dolj au început, luni, un nou an școlar. Cu toții au manuale, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, însă nu toți vor învăța în condiții decente. Așa cum vă prezentam și luni în Jurnalul Olteniei, mai multe școli din județ nu au apă curentă, iar grupurile sanitare se află în curtea unităților de învățământ.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj au organizat, luni, o conferință de presă în care au prezentat rezultatele preliminare ale verificărilor efectuate săptămâna trecută în unitățile de învățământ din județ, așa cum a dispus Prefectul de Dolj, pentru a stabili dacă acestea sunt pregătite să primească elevi. Șefa ISJ Dolj, Monica Sună, a spus că sunt 115 unități de învățământ care nu dețin autorizație sanitară. Aceasta pentru că fie nu au apă curentă, ori apă potabilă, fie au grupurile sanitare, în curte.

Din cele 549 de unități de învățământ, 115 nu au autorizație sanitară de funcționare datorită faptului că probabil în foarte multe structuri nu există apă potabilă sau există toalete în curte. Ne dorim ca acest număr să fie din ce în ce mai mic de la an la an. Ne-am asigurat cu toții că unitățile sunt pregătite. În municipiul Craiova, sâmbătă și duminică, directorii unităților de învățământ, directorii adjuncți și cei care se ocupă de amenajarea spațiului școlar, alături de colegii mei (n.r. – inspectorii școlari), am fost prezenți în toate unitățile și ne-am asigurat, alături de reprezentanții Primăriei, că toate unitățile sunt pregătite așa cum se cuvine în prima zi de an școlar”, a declarat Monica Sună.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebată câte dintre unități nu au apă potabilă și câte nu au grupuri sanitare în incinta școlilor, aceasta a spus că este vorba despre un procent de 8%, menționând că datele verificărilor efectuate săptămâna trecută încă nu sunt centralizate.

Întrebată dacă mai sunt școli, ori grădinițe în care nu s-au făcut reabilitări, șefa ISJ a precizat: „Nu cred că există școli în care nu s-a făcut nimic”, adăugând că inspectorii nu i-au semnalat nicio situație deosebită.

Pe de altă parte, Sună a afirmat că situația celor 55 de clădiri cu destinația de unități de învățământ din județul Dolj, dintre care cinci private, care sunt funcționale dar nu au autorizație de securitate la incendiu nu este o problemă deosebită.

În ceea ce privește situația celor 128 de unități de învățământ care nu sunt asigurate cu pază umană ori sisteme de supraveghere video, și a celor 11 unităţşcolare care nu au nici măcar garduri, Monica Sună a declarat: „Ceea ce ne dorim cu toții este să crească numărul unităților școlare unde există supraveghere audio-video. Mai există și structuri la care, să zicem, gardul nu a fost realizat în întregime, dar în perioada imediat următoare vom merge pe teren. Am primit asigurări din partea directorilor, cât și ai reprezentanților unităților administrativ teritoriale unde sunt aceste cazuri că ne ajută și cu siguranță vom avea cel puțin un gard”.

În schimb, toți elevii beneficiază de manuale încă din prima zi de școală, a mai spus șefa ISJ Dolj.

La nivelul județului Dolj sunt înmatriculați 93.000 de elevi, 5.000 dintre aceștia fiind la clasa pregătitoare, după cum a precizat inspectorul șef adjunct al ISJ Dolj, Nicușor Cotescu.

“Practic numărul de elevi pentru clasa pregătitoare se cam menține de ceva ani de zile. Încercăm practic să creștem frecvența elevilor la cursuri și să eliminăm pe cât posibil abandonul școlar. Observăm cu toții, nu numai în județul Dolj, că sunt ani primari, gimnaziali unde se mai pierd elevi pe parcurs. Unii dintre aceștia pleacă din țară și nu putem știi la acest moment câți dintre acești copii practic pleacă. Știu că în clasa a XI-a, de exemplu, am cuprins aproximativ 89% dintre elevii de clasa a VIII-a. Restul de 11% au fost elevi corigenți, repetenți și copii plecați din țară. Dar, numărul copiilor se învârte în jurul a 5.000 elevi atât în clasa pregătitoare cât și în celelalte clase”, a mai spus acesta.

Poliția doljeană veghează la siguranța elevilor

520 poliţişti de ordine publică, 25 de poliţişti de la rutieră, 20 de la investigații criminale, 2 de la prevenire şi 20 de poliţişti de la alte structuri au fost prezenţi, luni, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județ. Totodată, polițiștii verifică

vehiculele destinate transportului de elevi din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie.

“Pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a elevilor.

De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.

Totodată, sunt identificate şi controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Pentru evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional și prevenirea evenimentelor negative, poliţiştii vor organiza pentru elevi diferite activităţi preventiv-educative”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Și jandarmii sunt alături de elevi

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj au participat, luni, la activităţile organizate cu ocazia începerii noului an şcolar 2017 – 2018 la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, precum şi la instituţiile de învăţământ preuniversitar din localităţile Segarcea, Calafat şi Filiaşi.

Jandarmii au distribuit materiale informative şi s-au purtat discuţii cu profesorii, elevii şi părinții, sfaturile preventive şi cunoaşterea legislaţiei în domeniul respectării ordinii şi liniştii publice fiind principalele mesaje transmise celor prezenţi.

“Pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018, efective din cadrul I.J.J. Dolj vor participa în sistem integrat la menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, scopul prezenţei jandarmilor fiind acela de a preveni producerea faptelor de natură să afecteze siguranţa elevilor, cadrelor didactice şi a procesului educativ.

De asemenea, odată cu începerea noului an şcolar, specialiştii I.J.J. Dolj vor desfăşura, în baza parteneriatelor educaţionale, activităţi preventiv educative în rândul elevilor pentru cunoaşterea şi respectarea cadrului legislativ pe anumite domenii de interes”, potrivit Jandarmeriei Dolj.

Politica