sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Planurile și strategia necesare accesării fondurilor europene, în dezbatere publică

Primăria Craiova a supus dezbaterii publice, din nou, trei proiecte de hotărâre ce vizează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Craiova – reactualizat 2017, Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Zonei Metropolitane Craiova și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Creștere Craiova. Reactualizarea acestora este necesară pentru accesarea de fonduri europene pe diferite axe, cum ar fi cele destinate înnoirii parcului auto al RAT, îmbunățirii infrastructurii de transport sau reabilitării termice.

Primăria Craiova a supus aprobării publice trei documente strategice pentru accesarea de fonduri europene pe ciclul financiar 2014-2020. Este vorba despre Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Craiova – reactualizat 2017, Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Zonei Metropolitane Craiova și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Creștere Craiova.

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă se referă la documentul de programare și planificare, în Zona Metropolitană, prin care se formulează politicile publice care vor fi abordate, pe termen mediu și lung, cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice și creșterea utilizării surselor regenerabile de energie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

PAED, mai „bogat” cu 11 grădinițe, cu Teatrul „Național” și două proiecte ale CJ Dolj

Acesta a fost completat cu proiecte de reabilitare pentru 11 grădiniţe din municipiul Craiova: „Mihai Eminescu”, „Elena Farago”, „Voiniceii”, „Phoenix”, „Nicolae Romanescu”, „Castelul Fermecat”, „Căsuţa cu Poveşti”, „Paradisul Copiilor”, „Pinocchio”, „Floare Albastră”, „Piticot”.

De asemenea, a fost inclus şi proiectul de reabilitare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în vederea creşterii eficienţei energetice. Din partea CJ Dolj, au fost adăugate proiectele „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii la clădirea publică a clinicii de Oncologie şi a Clinicii de Dermatologie din cadrul SCJU Craiova” și „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii la clădirea publică a spitalului de pneumoftiziologie Leamna”.

SIDU, cu 60 de proiecte noi

La rândul său, și „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Craiova cu orizontul de timp 2020” a fost modificată și trebuie reaprobată. Ea reprezintă cadrul necesar pentru selectarea operațiunilor individuale de dezvoltare urbană și un instrument esențial pentru obținerea finanțării pentru proiectele de dezvoltare urbană prin intermediul axei prioritare 4 a POR 2014-2020 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. SIDU conține lista proiectelor locale care pot fi finanțate din diverse programe operaționale în perioada 2014-2020 care pot contribui la atingerea obiectivelor strategice în intervalul de implementare 2014-2023.

În varianta actuală a SIDU s-au adăugat 60 de proiecte noi, din domenii diferite precum cercetare şi dezvoltare, infrastructură educaţională, mobilitate, patrimoniu, social, eficienţă energetică.

Nu în ultimul rând, și la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, au fost operate schimbări. PMUD Craiova a fost actualizat pentru a se corela cu Ordinul 233/2016 de aprobare a Normelor metodologice de aplocare a legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de urbanism, emis de MDRAP, în care se precizează conţinutul cadru pentru Planurile de Mobilitate Urbană. La data elaborării primei versiuni a PMUD Craiova (decembrie 2015), prezentul ordin nu era în vigoare.

Lista de proiecte a PMUD Craiova nu a suferit modificări/actualizări faţă de varianta deja aprobată de Consiliul Local Craiova.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic, nivelul de detaliere a măsurilor și proiectelor fiind adaptat în consecință. În faza de implementare a PMUD, sunt necesare studii de fezabilitate privind investițiile propuse, conform legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce privește amplasamentul exact și soluția tehnică optimă, respectiv analiza impactului asupra mediului pentru proiectele relevante.

Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, până la data de 13.10.2017, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561, e-mail: [email protected] sau [email protected].

Politica