Cea de-a noua ediție a programului „Biblioteca din Vacanță” a intrat pe ultima sută de metri. Doar câteva săptămâni ne mai despart de finalizarea cu succes a singurului proiect de anvergură din Craiova care, în 2010, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună implicare comunitară. Asemeni edițiilor trecute, toate cursurile desfășurate în această vară au fost derulate cu titlu gratuit de voluntarii Bibliotecii „Aman”.
Între cele opt ateliere și activități propuse pentru ediția actuală, cursurile de limbi străine au provocat, ca și în anii trecuți, interes, atrăgându-i pe toți cei interesați de învățarea sau, după caz, aprofundarea limbilor engleză și spaniolă. Peste 40 de elevi din ciclurile gimnazial și primar s-au înscris la activitățile desfășurate în cadrul cursurilor de engleză și spaniolă, cei mai mulți dintre ei posedând un nivel elementar de înțelegere, exprimare și scriere în cele două domenii. Metodele inedite întrebuințate de cei patru voluntari ai bibliotecii, Anamaria și Mădălina Mirea, Monica Stan și Andreea Udroiu și mediul distractiv în care se desfășoară activitățile fac ca procesul de învățare, prin intermediul jocurilor, concursurilor și discuțiilor libere, să fie valorificat în mod eficient. Fără deosebire, elevii au manifestat până în prezent o atitudine deschisă față de deprinderea unei limbi străine ca și pentru exersarea unui vocabular asimilat.
Cum stăpânirea cel puțin a unei limbi străine a depășit de multă vreme statutul de moft, de activitate elitistă rezervată unui număr mic de oameni, lipsa de prevedere și, implicit, ignorarea deprinderii unui limbaj, altul decât cel originar, tinde să reprezinte un handicap taxat aspru de dinamica societății actuale. În acest sens, în direcția evitării eventualelor neplăceri determinate de necunoașterea unei limbi străine, elevilor le-a fost stârnit și menținut interesul pentru descoperirea diferitelor aspecte ale celor două limbi și culturi străine.Tocmai de aceea, majoritatea activităților s-au axat, în linii mari, pe jocuri de echipă pe diferite teme, fișe distractive de lucru, discuții pe marginea diferitelor filme de animație cu persoanje fascinante din lumea desenelor animate, mici concursuri și cântece interactive.
Deși cursurile de limbi străine sunt concentrate într-un interval de timp relativ scurt, opt săptămâni, cât durează „Biblioteca din Vacanță”, voluntarii au ales Biblioteca „Aman”, „pentru mijloacele rapide de informare, dar și pentru faptul că aici se organizează activități ce au ca scop dezvoltarea copiilor”. Întâlnirile săptămânale cu cei mici au avut ca punct de plecare „dorinţa de a interacţiona cu copiii şi entuziasmul de a-i ajuta să înveţe lucruri noi prin metode interactive”. Principala ambiție a întregului demers, așa cum au perceput-o voluntarii, a constat în „stimularea încrederii în forțele proprii și în folosirea cunoștințelor pe care le-au acumulat în acest interval”.
„Fiecare părinte își orientează copilul cu prioritate spre domeniul limbilor străine. Fără doar și poate, dincolo de îmbogățirea inevitabilă a vocabularului și de lejeritatea de a comunica un limbaj cvasi-comun, stăpânirea temeinică a uneia sau mai multor limbi străine este un atu și un mare avantaj pentru toți aceia pe care-i pregătim pentru societatea de mâine. La Aman, în cadrul „Bibliotecii din Vacanță”, propunem cursuri de limbă engleză și spaniolă cu titlu gratuit. Voluntarii, studenți în cadrul Facultății de Litere din Craiova, nu sunt la prima experiență la bibliotecă. Ne-au obișnuit cu buna lor dispoziție, cu entuziasmul și plăcerea cu care-și însoțesc fiecare nouă întâlnire cu cei mici. Ne dorim ca la finalul acestei ediții, toți elevii înscriși la cele două ateliere să se mândrească cu un nivel mai bun de cunoaștere al limbii engleze sau, în funcție de opțiune, spaniole”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Birou Presă
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”