Consilierii judeţeni vor fi chemaţi, joi, să-şi dea acordul pentru aprobarea şi avizarea documentelor necesare derulării procedurilor de licitaţie publică pentru atribuirea contractelor de colectare a deşeurilor şi a administrării Depozitului Ecologic de la Bălteni, dar şi a staţiilor de transfer, precum şi monitorizarea depozitelor neconforme închise din judeţ.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat pentru Jurnalul Olteniei că după aprobarea documentaţiei de către consilieri, va putea fi lansată licitaţia publică pentru atribuirea acestor contracte. Caietele de sarcini care vor ajunge, joi, pe masa aleşilor judeţeni, au fost deja aprobate de fiecare din cele 112 consilii locale ale unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Olt. „În şedinţa CJ de mâine urmează să aprobăm caietul de sarcini atât pentru colectare cât şi pentru administrarea depozitului de la Bălteni. Este un pas important pentru că, după ce au fost aprobate de toate consiliile locale, putem să îl ridicăm în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice”, a afirmat Marius Oprescu.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” este derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).
Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.
În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.