Edilii localităţilor oltene, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), vor să iniţieze un proiect legislativ pentru ca angajaţii lor să poată primi bonuri de masă şi să li se deconteze transportul.
Primarul comunei Nicolae Titulescu, Gheorghe Tiutiu, preşedintele ACoR Filiala Olt, a declarat, pentru Gazeta Nouă, că există o discriminare între bugetari, având în vedere că, spre exemplu, dascălilor li se decontează naveta, însă funcţionarilor din primării, nu. „Am ridicat problema plăţii transportului pentru funcţionarii publici şi nu numai, toţi salariaţii din primării. Există o discriminare între bugetari. Spre exemplu, cei din învăţământ au o legislaţie, în acest sens, adică primesc plata transportului de la locul de muncă acasă şi invers. La funcţionarii din UAT-uri nu este permis, iar acest lucru face ca noi să improvizăm, adică să nu putem angaja salariaţi bine pregătiţi deoarece comunele mici nu dispun de aşa bază de resursă umană – economişti, jurişti – pe care îi găsim pe la oraş. Aceşti oameni nu-şi permit să facă naveta pentru că salariile sunt mici şi costurile cu transportul sunt mari”, a afirmat Tiutiu.
De asemenea, edilul spune că ar trebui stopată discriminarea şi în cazul bonurilor de masă, având în vedere că există primării unde doar poliţiştii locali primesc acest stimulent. „O altă problemă este a bonurilor de masă. Sunt UAT-uri mai mari care au în subordine şi Poliţie Locală. Poliţiştii locali au acest drept, dar ceilalţi salariaţi nu îl au, ceea ce impune o uniformizare, să dispară această discriminare între salariaţii aceleiaşi instituţii. Bineînţeles, ca şi în sistemul privat, orice recompensă atât a transportului, cât şi a bonurilor de masă, îi dă un impuls salariatului şi altfel vine la muncă, atunci când ştie că este plătit pentru efortul depus”, a mai spus Gheorghe Tiutiu.
Preşedintele ACoR Olt a mai arătat că aceste iniţiative se vor regăsi în proiecte care vor fi înainte către Parlament şi către Guvern.