marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Casa „Elena Farago”, restaurată, dotată și transformată în muzeu

Consiliul Județean Dolj vrea să reabiliteze, pe fonduri europene, Casa Memorială „Elena Farago”, care se află în curtea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. În acest sens, autoritatea județeană a scos la licitație serviciile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice (DTE) și pentru asistență tehnică din partea proiectantului, pentru „Restaurarea, dotarea și promovarea turistică a monumentului istoric Casa memorială „Elena Farago””.

Consiliul Județean Dolj continuă investițiile în cultură și dorește să acceseze fonduri europene pentru a restaura, dota și promova turistic Casa Memorială „Elena Farago”, din vecinătatea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Vom depune un proiect pe fonduri europene pentru acest obiectiv, fie pe Programul Operațional Regional, fie pe Interreg, deoarece este posibil să fie un apel pe Interreg ce vizează protejarea patrimoniului”, a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Restaurări și reconfigurări. Noua destinație: muzeu

Autoritatea județeană a scos la licitație, în acest sens, în data de 30 iunie, contractul ce vizează serviciile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice (DTE) și pentru asistență tehnică din partea proiectantului, pentru „Restaurarea, dotarea și promovarea turistică a monumentului istoric Casa memorială „Elena Farago””. Acesta are o valoare estimată de 69.353,88 de lei fără TVA, iar dată limită de depunere a ofertelor eset 18 iulie.

Conform caietului de sarcini, restaurarea și dotarea obiectivului de investiții se va face în conformitate cu recomandările Expertizei Tehnice și va cuprinde mai multe tipuri de lucrări, cum ar fi refacerea elementelor structurale ale construcției și asigurarea elementelor nestructurale, dacă este cazul, și în conformitate cu concluziile raportului de expertiză tehnică, refacerea elementelor deteriorate ale șarpantei și a învelitorii; reconfigurarea șarpantei și a învelitoarei, în vederea rezolvării problemelor cu infiltrațiile, păstrând materialele inițiale, executarea lucrărilor pentru păstrarea aspectului și stilului arhitectural al clădirii monument, restaurarea tâmplăriei, realizarea iluminatului arhitectural, punerea în evidență a elementelor decorative exterioare prin restaurarea acestora, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități și crearea de facilități pentru acestea.

La încheierea acestui proiect, se va schimba destinația actuală a clădirii, din birouri administrative, în spații expoziționale permanente și temporare, precum și în spații pentru prezentări de interes cultural pentru public.

O clădire cu istorie

Casa Memorială „Elena Farago” este o clădire de patrimoniu de importanță națională, categoria A, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, clădirea adăpostește birouri administrative ale instituției și o expoziție memorială permanentă în camerele locuite de către poetă. 396 de exponate există în imobil, precum scrisori, documente originale, fotografii ale familiei, fotocopii, reviste și cărți, obiecte personale, piee de mobilier și alte obiecte care au aparținut poetei și familiei sale.

Clădirea a fost construită în anul 1898 ca o „casă mică” a familiei Alexandru și Aristia Aman. Prin testamentul său din 14 mai 1901, Aristia Aman își donează imobilele și averea Primăriei Craiova, pentru a înființa și întreține „o bibliotecă publică în etajul de jos și un muzeu cu o galerie de tablouri în etajul de sus al acestor case. Dependințele acestor case vor servi pentru locuință personalului în serviciul bibliotecei și muzeului”. La data de 21 decembrie a acelui an, Fundația „Alexandru și Aristia Aman” era inaugurată în prezența ministerului Instrucțiunii Publice de atunci, Spiru Haret.

În această casă a locuit Elena Farago, care în septembrie 1921 a fost numită directoare a Fundației „Alexandru și Aristia Amand”. Poeta a condus timp de peste trei decenii destinele acestui lăcaş de cultură, având contribuţii deosebite în ceea ce priveşte regulamentul de organizare şi funcţionare al bibliotecii, fişarea cărţilor şi ţinerea unei evidenţe corecte de aranjare a publicaţiilor în rafturile bibliotecii, de completare a colecţiilor prin achiziţii şi donaţii.

După preluarea conducerii fundaţiei, poeta s-a mutat în casa care va face obiectul restaurării gândite de CJ Dolj. Aici a trăit şi a creat până la sfârşitul vieţii sale.

Politica