sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mănăstirea Icoana din judeţul Gorj şi-a sărbătorit hramul

Mii de credincioşi din Mitropolia Olteniei au trecut pragul sfintelor locaşuri de rugăciune sâmbătă, 24 iunie, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. La ceas de praznic ales, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Icoana din judeţul Gorj, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la hramul Mănăstirii Stănişoara dij judeţul Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la hramul Bisericii Grecescu din Drobeta Turnu Severin, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Biserica din Parohia Valea Secii, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Dintr-un Lemn, judeţul Vâlcea.

Circa două sute de credincioşi au luat parte sâmbătă, 24 iunie, de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Mănăstirii „Icoana” din judeţul Gorj. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezenţa în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor, a IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al sfântului aşezământ monahal şi slujba de Parastas a ctitorilor şi binefăcătorilor acestuia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care îi amintim pe părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, părintele protopop Iulian Mărgineanu de la Protoieria Târgu Cărbuneşti şi părintele protopop Ioan Popescu de la Protoieria Sectorului 2 al Capitalei şi preot slujitor la Parohia Icoana din Bucureşti, cel care a donat terenul pe care se găseşte mănăstirea. În cadrul slujbei euharistice, tânărul teolog Mihai Claudiu Birceanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Blahniţa de Sus, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare a bucuriei pe care o întâmpinăm cu flori de sânziene”

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că această sărbătoare este deosebită în calendarul nostru, pentru că dintre toţi sfinţii, în afară de Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este singurul care are o zi de prăznuire a naşterii. O zi pe care o întâmpinăm, conform tradiţiei noastre populare, cu flori de sânziene. “Sfântul Ioan Botezătorul s-a dovedit a fi mucenic al Mântuitorului Iisus Hristos. Naşterea sa este o sărbătoare a bucuriei întâmpinată primită la noi cu flori de sânziene, flori galbene, flori ale bucuriei şi speranţei pentru că Sfântul Ioan Botezătorul este cel care ne dă nădejde, cel care se roagă înaintea Lui Dumnezeu împreună cu Maica Domnului, rudenia sa, pentru sufletele noastre, cel care mijloceşte permanent pentru familiile noastre, pentru călugări şi călugăriţe, pentru cei care au ales viaţă pustnicească şi viaţă schivnicească, pentru preoţi, pentru că el este din neam preoţesc, pentru credincioşii cărora li s-a adresat «Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţua Cerurilor!». Aşadar, dacă luăm cuvintele sale şi le aşezăm la inimă, vom fi prietenii Mirelui, adică prietenii Mântuitorului Iisus Hristos. Să avem prietenie cu sfinţii, apropiere cu ei, ca împreună să-L preamărim pe Dumnezeu, Cel lăudat în Preasfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, căruia se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea, în vecii vecilor, Amin!”, a încheiat IPS Irineu.

La final, toţi cei prezenţi au luat parte la tradiţionala agapă frăţească, pregătită de obştea mănăstirii de maici, în frunte cu stavrofora Teodora, stareţa cinstitului aşezământ monahal.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei

Politica