sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Proiect pentru reabilitarea mănăstirii unde sunt înmormântaţi fraţii Buzescu

Mănăstirea Călui din localitatea omonimă ar putea fi reabilitată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR), proiectul urmând să fie depus la Ministerul Fondurilor Europene, în următoarele două luni, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Cultură Olt. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ două milioane de euro.

Şeful Direcţiei pentru Cultură Olt, Gheorghe Iorga, spune că documentaţia pentru reabilitarea acestui lăcaş de cult este completă, urmând să fie aprobată de responsabilii din guvern.

Un proiect avansat, prin Programul Operaţional Regional, este cel pentru Mănăstirea Călui, respectiv restaurarea chiliilor, tunului-clopotniţă şi a zidurilor de incintă. Proiectul este făcut de o firmă din Bucureşti, cu o firmă de consultanţă tot din Capitală şi sperăm ca, în maximum două luni, să fie depus la Ministerul Fondurilor Europene. În mod sigur, şi acesta va fi eligibil pentru că proiectul este foarte bun, fiind avizat de Comisia Naţională de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi cred că nu vor fi probleme”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Iorga.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mănăstirea Călui din comuna omonimă are nevoie de consolidarea şi restaurarea zidurilor din incintă precum şi a turnului clopotniţei. Monumentul nu este pus în valoare nefiind inclus într-un circuit turistic.
Aşezământul monahal, înconjurat de un puternic zid de cărămidă, a fost întemeiat între anii 1516 – 1521 în timpul domniei lui Neagoe Basarab. La Mănăstirea Călui a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1608, Preda Buzescu, mare ban al Craiovei, iar în anul 1610 Radu Buzescu.

Se așteaptă aprobare pentru Mănăstirea Brâncoveni şi Biblioteca din Caracal

De asemenea, două monumente istorice din judeţul Olt, Mănăstirea Brâncoveni şi Biblioteca din Caracal, vor fi reabilitate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, pentru reprezentanţii Direcţiei de Cultură Olt.

Şeful Direcţiei de Cultură Olt, Gheorghe Iorga, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că valoarea proiectului pentru reabilitarea Mănăstirii Brâncoveni, anexe şi muzeu, se ridică la aproape patru milioane de euro, în timp ce la Biblioteca din Caracal vor fi investite două milioane de euro. brancoveni „În paralel cu sursele de finanţare din cadrul Ministerului Culturii, judeţul Olt a demarat mai multe proiecte prin alte surse de finanţare. Suntem foarte avansaţi, în prezent, cu proiectele pe Programul Operaţional Regional, unde avem două monumente istorice, care au fost declarate eligibile. S-a făcut verificarea la faţa locului de către cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Craiova, la ambele obiective, respectiv Mănăstirea Brâncoveni şi Biblioteca din Caracal. Mănăstirea Brâncoveni are 86 de puncte eligibile, iar Biblioteca de la Caracal, 82 de puncte. Valoarea lucrărilor este destul de mare. Pentru Mănăstirea Brâncoveni se ridică undeva la aproape patru milioane de euro, în timp ce pentru Biblioteca de la Caracal, la două milioane de euro”, a declarat Iorga.

De această dată cu fonduri de la guvern, este în curs reabilitare Casa de Cultură – Muzeul de Arheologie din oraşul Corabia, valoarea investiţiei fiind de aproximativ două milioane de euro. „O altă sursă de finanţare o reprezintă Compania Naţională de Investiţii, şi avem o lucrare care este în curs de implementare. Este vorba de monumentul istoric din oraşul Corabia, Casa de Cultură – Muzeul de Arheologie. Este o lucrare care trebuie finalizată în această toamnă. Există întârzieri, dar cred că în primăvara anului 2018, vor fi finalizate. Valoarea lucrărilor se ridică undeva la aproximativ două milioane de euro”, a mai declarat Gheorghe Iorga.

Politica