Perioada de prorogare pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu pentru amenajările, spațiile și construcțiile care funcționează deja va expira săptămâna viitoare, au reamintit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” în cadrul unei conferințe de presă susținute joi la sediul instituției.
„Important este faptul, așa cum cunoașteți, că în conformitate cu prevederile Ordonanței 17/20016, pe data de 30 iunie, deci luna aceasta, expiră termenul de prorogare a obligației de a se solicita autorizația de securitate la incendiu pentru construcțiile, spațiile și amenajările care se supun prin hotărâre de guvern. Tot acest act normativ prevede că raspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcției fără autorizație de securitate la incendiu revine beneficiarului, respectiv utilizatorului construcției respective”, a explicat col. Adrian Păduraru, șef Inspecția de Prevenire în cadrul ISU „Oltenia”.
Amenzi drastice pentru cei care funcționează fără autorizație
Acesta a precizat și sancțiunile care vor fi aplicate în cazul în care sunt puse în funcțiune construcții, amenajări sau spații, fără a avea autorizații de securitate la incendiu.
„În ultima perioadă, cetățenii cunoscând că se apropie acest termen, într-adevăr, au început să ne asalteze cu cereri. Bineînțeles că se pune întrebarea ce se va întâmpla după expirarea acestui termen de prorogare de la 30 iunie. După expirarea sa, legislația este foarte clară și legea 307/2006, cea privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, prevede o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de la 20.000 până la 50.000 de lei pentru punerea în funcțiune a unei construcții/amenajări/spațiu fără autorizație de securitate la incendiu și, bineînțeles, că pentru încălcarea gravă a cerințelor de securitate la incendiu, care sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului 915/2015, legea 307 prevede o amendă în cuantum și mai mare, și anume de la 30.000 lei la 100.000 lei și aplicarea sancțiunii complementare de oprire a funcționării/utilizării construcției sau amenajării respective”, a spus col. Adrian Păduraru.
Reamintim că Guvernul României a adoptat, la 24 august 2016, o Ordonanță care stipula faptul că persoanele care deţin construcţii şi amenajări ce funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu vor putea obţine acest document până cel târziu 30 iunie 2017.