miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Cum s-au împărțit sufragiile?/ Primarul Craiovei, ales cu circa 20.000 de voturi

Alegerile locale parțiale care au avut loc duminică au adus un nou mandat de primar pentru Partidul Social Democrat, al cărui candidat, Mihail Genoiu, a obținut 42,8% dintre voturile exprimate. Următorul în clasament este Mario Ovidiu Oprea, din partea PNL, cu 16,2%, iar pe locul trei, depășind ca scor ALDE și USR, a fost candidatul independent Lucian-Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj. Cum și-au împărțit voturile cei circa 47.500 de craioveni care au votat, citiți în cele ce urmează.

Din cei 254.714 alegători de pe listele electorale de circumscripție în Craiova, doar 47.495 au ales să își exprime opțiunea la vot, o prezență destul de scăzută, echivalentul a circa 18,5%. 45.487 dintre ei au votat pe listele permanente, 8 pe liste complementare și 1.615 pe liste suplimentare. 385 de persoane au votat cu ajutorul urnei speciale. Voturile valabile exprimate au fost în număr de 46.266, iar 1.228 de persoane și-au anulat buletinele de vot.

Clasamentul procentual arată în felul următor: Mihail Genoiu, candidatul PSD la Primăria Craiova, a obținut 42,8% dintre voturile craiovenilor care s-au prezentat la urne,fiind urmat, la o diferență considerabilă, cu scorul de 16,2%, de candidatul PNL, senatorul Mario Ovidiu Oprea. Pe locul al treilea în preferințele alegătorilor din Craiova s-a situeat decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu, care a candidat independent, acesta obținând 13% dintre voturi. Candidatul ALDE, Anișoara Stănculescu a obținut 12% dintre sufragii, în timp ce candidatul USR, Adrian Prisnel are un procent de 11,6% din voturi. Ceilalți trei candidați care au participat la competiția electorală – Dumitru Călina (PMP), Emil Mladin (independent), Sorin Preda Nica (PNR), au obținut procente cuprinse între 1% și 1,7%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum s-au împărțit voturile?

Conform datelor finale centralizate, Mihail Genoiu a câștigat fotoliul de primar cu 19.798 de voturi, urmat fiind de Mario-Ovidiu Oprea, cu 7.512 voturi. Lucian Săuleanu a reușit să adune 6.006 voturi, iar următoarea în clasament, Anișoara Stănculescu, a obținut 5.574 de voturi. Adrian Prisnel a acumulat 5.378 de voturi, Dumitru Călina 791 de voturi, Emil Iulian Mladin, 754 de voturi, iar Sorin Preda-Nica, 453 de voturi.

Pe seama prezenței extrem de reduse la aceste alegeri au fost făcute mai multe declarații. Prezența redusă la vot este pusă de fostul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și Justiției Sociale, pe seama legislației electorale.

Din păcate, așa cum am văzut și la alte alegeri, faptul că nu se mai face campanie electorală duce la o prezență scăzută la vot. Astăzi am avut surpriza ca mergând pe străzile Craiovei și întâlnindu-mă cu mai mulți cetățeni să realizez că foarte mulți dintre ei nu știau că au loc alegeri. Și asta pentru că în campania electorală nu mai putem să punem panouri publicitare cu candidații, nu se mai face campania așa cum se făcea acum câțiva ani”, a declarat Olguța Vasilescu, duminică seara, la Craiova.

Câștigătorul alegerilor, Mihail Genoiu, a spus, tot duminică seara, că va fi primarul tuturor.

Pentru mine vacanța s-a terminat, de mâine la muncă. Greul de mâine începe. A fost o încercare extraordinar de interesantă pentru mine această campanie. Este pentru prima dată când particip în felul acesta la niște alegeri, iar munca a fost extraordinar de susținută. Le mulțumesc craiovenilor, alegătorilor. Voi fi primarul tuturor. Mă voi dedica cu totul Craiovei, craiovenilor”, a spus Genoiu.

Oprea: „S-a câştigat prin lipsă de cvorum”

La rândul său, Mario-Ovidiu Oprea a postat un mesaj pe Facebook în care a spus că alegerile au fost câștigate prin lipsă de cvorum. Acesta consideră prezența la vot de duminică o „tăcere civică fără precedent”.

Fie că ne place sau nu, cred că este o greşeală să vorbim de acest scor şi să ne referim la Craiova, în general. Rezultatul vorbeşte despre opţiunea a nici 20% dintre cetăţeni şi despre absenţa a peste 80%. S-a câştigat prin lipsă de cvorum. Recunosc, mi-aş fi dorit ca indiferenţa sau resemnarea să nu învingă în faţa ambiţiei de a puncta prin vot. Nu cred că este o victorie care merită sărbătorită, pentru că nu a fost dată de un triumf al majorităţii. Acest rezultat este o consecinţă, nu o reuşită. Este un efect secundar apărut ca urmare a deciziei unei mase restrânse şi a unei tăceri civice fără precedent. Mulţumesc tuturor craiovenilor care s-au îndreptat spre mine, acordându-mi încrederea, votul, nu mă voi opri aici. Respectul vostru şi faptul că aţi luptat pentru mine curat, cântăreşte mai greu decât o funcţie pentru care se fac ca te aplaudă peste 80% din craioveni cu spatele întors”, a scris Oprea pe rețeaua de socializare.

Crearea unei mișcări de alternativă, următoarea etapă pentru Săuleanu

Lucian-Berd Săuleanu, care s-a clasat pe locul trei în preferințele votanților, a avut o altă abordare față de prezența redusă la vot. Acesta a spus că îi înțelege pe cei care au decis să nu iasă din casă pentru a-și exprima preferințele. Totodată, acesta a spus că legea electorală trebuie schimbată.

Le mulțumesc craiovenilor care au ieșit la vot, indiferent de candidatul pentru care au votat. Au arătat spirit civic și interes pentru viitorul orașului. Îi asigur pe cei care nu au venit azi să voteze că înțeleg foarte bine de ce au ales să procedeze în acest fel. Este un avertisment pentru politicieni, care trebuie să înțeleagă că în condițiile unei astfel de participări scăzute riscăm o dezintegrare totală a democrației românești. Legea electorală trebuie să fie schimbată pentru a oferi cetățenilor alegeri reale. Pentru primari se impune să avem alegeri în două tururi. Un primar ales cu doar 10-20 la sută din electorat nu este un primar legitim și reprezentativ. Este doar umbra unui administrator adevărat. În ceea ce mă privește voi continua să ajut #Craiova. Indiferent de procentul obținut, eu sunt un câștigător care a dat un semnal clasei politice locale. Pentru mine, aceste prime alegeri au fost doar o etapă, iar următoarea este crearea unei mișcări care să ofere craiovenilor o alternativă, o speranță și care să convingă că acest oraș poate fi administrat mai bine”, a scris decanul Baroului Dolj pe Facebook.

Pe de altă parte, Ovidiu Flori, candidat PSD, a câștigat, din nou, Primăria Ișalnița, cu circa 85% din voturi.

Politica