Liberalismul nu este apanajul unui partid, ci al tuturor celor care cred într-un stat de drept, într-o democrație reală, în care se aplică legea, consideră decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian-Bernd Săuleanu, candidat independent la funcția de primar al municipiului Craiova.
Lucian Săuleanu a organziat, vineri, o masă rotundă în care s-a discutat despre liberalism, candidatura independentă și reformarea clasei politice, invitat special fiind Dan-Sorin Maşca, managerul unei companii cu peste 220 de angajaţi, în domeniul IT, în Târgu Mureș, iniţiatorul modificării legislative privind reducerea numărului de semnături necesare pentru înfiinţarea unui partid, de la 3 membri fondatori, care trebuiau să depună 25.000 de semnături din 18 judeţe, la doar 3 membri fondatori, fără cele 25.000 de semnături, iar în octombrie 2015 a înființat oficial Partidul Oamenilor Liberi (POL) Târgu Mureș. La alegerile din iunie 2016, POL a obținut trei mandate de consilier local, mult mai multe decât alte mişcări, cu sediul central în Bucureşti, care au şefi de senat, foşti miniştrii şi vicepremieri printre membrii săi.
„Cred că partidele și-au arătat până la urmă limitele, nu au fost deschiși, nu au reușit să se reîmprospăteze, nu au lăsat să vină oameni cu idei. Liberalismul nu este apanajul unui partid, ci al nostru, al tuturor celor care credem într-un stat de drept, într-o democrație reală, în care se aplică legea. Acest lucru îl vrem noi, ca independenți, să se aplice odată pentru totdeauna legea, fără anumite favoritisme”, a precizat, în deschiderea dezbaterilor, avocatul Lucian – Bernd Săuleanu, candidat independent la funcția de primar al municipiului Craiova.
Candidatura lui Lucian Săuleanu este importantă pentru viitor, spune Dan Mașca.
„Partidele monopoliste, PNL, PSD, UDMR, au condus această țară de sus până jos și înapoi și nu au permis timp de 70 de ani să apară mișcări noi. Acum trei ani, am descoperit legea partidelor în care au pus condiția cu 25.000 fondatori din 18 județe ca să-ți conduci comunitatea(…) După trei ani de civism am spus haideți să facem prima mișcare din România din ultimii 70 ani care e înființată doar cu trei fondatori și i-am spus Partidul Oamenilor Liberi, pentru că noi considerăm că oamenii liberi sunt oamenii care au propria opinie, nu le este frică să o expună într-o comunitate, să o susțină, și alături de alte opinii libere de la ceilalți participanți din competițiile electorale să dea posibilitatea comunității să aleagă din mai multe opțiuni. Candidatura domnului avocat este foarte importantă, din punctul meu de vedere, și de-asta am și venit până aici să susțin această candidatură pentru că ar putea să formeze un nucleu de oameni care după alegerile de duminică să ducă la o construcție, pentru prima dată, a unui partid, poate să fie și regional”, a afirmat Dan – Sorin Mașca.
Lucian Săuleanu a completat: „Proiectul nostru este unul pe termen lung. Ne-am propus să ridicăm nivelul de civism în Craiova, să încercăm să creăm o mișcare în acest sens, să-i unim pe toți cei care cred în aceste valori ale democrației. Echipa deja, în parte, este structurată și merge înainte așa încât și pentru acum și pentru 2020 și pentru viitor dorim să oferim o alternativă structurală reală”.
La dezbatere au luat parte și foștii candidați la alegerile de anul trecut, Horațiu Buzatu și Dan Cherciu, care și-au declarat susținerea față de candidatul independent Lucian Săuleanu și care au vorbit despre construcția viitoare.
„În alegerile de anul trecut am avut o inițiativă, eu și Horațiu, aparent s-ar spune că rezultatele pe care le-am obținut separat n-ar fi rezultate cu care să ne mândrim, dar faceți o sumă a procentelor noastre și veți constata că dacă am fi reușit să acționăm oarecum comun, astăzi și Craiova poate ar fi avut trei consilieri (n.r. – independenți de marile partide). Într-un fel suntem un exemplu de proastă practică, dar pe de altă parte dovedim că cel puțin pentru perspectivă lucrurile pot fi într-adevăr schimbate dacă ne dorim asta”, a spus Dan Cherciu.
„Partidele politice așa cum sunt ele organizate, concepute, astăzi, sunt perimate. Sunt niște dinozauri care reușesc să-și trăiască ultimele zile. Politica, și nu doar în România, are nevoie de alte forme de reprezentare. Încercarea lui Lucian Săuleanu se înscrie aici. Clasa politică are datoria să se schimbe. Electoratul nu mai vrea politicienii așa cum s-au comportat și așa cum se comportă. Cantitatea de oameni care nu-i mai acceptă crește de la votare la votare, oricât de puternice ar fi aceste imbolduri și impulsuri din partea clasei politice: „veniți la vot, veniți la vot”. Nu, fraților! Lumea nu mai vine la vot”, a completat Horațiu Buzatu.