luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I”, nelicitate nici până acum

Aproximativ un an a trecut de când municipalitatea craioveană a supus votului consilierilor locali, pe 21 iulie 2016, aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română Craiova”. Nici până în momentul de față, lucrările de proiectare și execuție pentru una dintre cele mai reprezentative clădiri ale municipiului nu au fost scoase la licitație, deși acest lucru a fost anunțat în mai multe rânduri, cu diverse ocazii, de către reprezentanții municipalității. Ultima dată, demararea procedurii de achiziție pentru proiect a fost anunțată chiar de pe scena pe care Colegiul „Carol I” și-a marcat cea de-a 191-a aniversare.

Părinți, elevi, profesori, foști absolvenți, dar și simpli craioveni care trec pe lângă una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, Colegiul Național „Carol I”, așteaptă cu sufletul la gură un colac de salvare pentru clădirea care este un real simbol al orașului. Acesta a împlinit, în acest an, 191 de ani de la înființare, iar într-o lună se va împlini un an de când Consiliul Local Craiova a aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru acest obiectiv.

Fondurile europene nu au mai mers

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înainte de acea dată, însă, executivul a declarat că se concentrează pe obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, ceea ce nu s-a mai reușit, până la urmă, având în vedere că limita unui proiect era de cinci milioane de euro, sumă mult prea mică pentru reabilitarea și consolidarea impresionantei clădiri. Așa că municipalitatea a spus că va apela la fonduri din bugetul local.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 21 iulie 2016 a Consiliului Local Municipal, se afla un proiect de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română Craiova”. În document se arata că valoarea totală a investiţiei s-ar ridica la aproape 40 milioane lei şi s-ar putea realiza în 24 luni. După aprobarea aceste documentații, nu s-au întâmplat prea multe lucruri.

Termenul este, atât pentru Carol I şi Opera Română, doi ani”

În luna noiembrie, tot într-o ședință de Consiliu Local, s-au solicitat, la un punct privind o rectificare bugetară, informații despre acest proiect, având în vedere că această clădire se degradează pe zi ce trece.

Atunci, Directorul Direcţiei Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii din cadrul Primăriei Craiova, Maria Nuţă, a fost invitată să vorbească în plen despre stadiul proiectului de la Carol I. Aceasta a spus, atunci, că în perioada următoare vor fi scoase la licitaţie proiectarea tehnică şi execuţia pentru clădirea în care se află atât Colegiul „Carol I”, cât şi Opera Română Craiova.

După câte ştim, Carol I a avut expertiză şi DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie – n.r.) făcută cu firma de prestare servicii de proiectare Hachiko (SC Hachiko Design SRL – n.r.). Indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi în şedinţă de consiliu. Pentru că Hachiko nu poate să continuie proiectarea, vom scoate proiectarea tehnică (PT – n.r.) şi execuţia în procedură de licitaţie. Deci, termenul este, atât pentru Carol I şi Opera Română, doi ani”, a explicat Maria Nuţă.

Tot atunci, fostul viceprimar și primar, actual candidat la funcția de primar al Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că „s-a mers pe ideea de bugetare PT + execuţie, care va fi prinsă în bugetul pe 2017 şi se va licita să meargă mai departe”.

Lucrurile au intrat într-o perioadă de tăcere după această declarație, având în vedere că investiția urma să fie prinsă în bugetul pe anul 2017. Așadar, timp de câteva luni, Colegiul Național „Carol I” a rămas într-un con de umbră.

1,5 milioane pentru „Carol I” în 2017

De-abia când bugetul Craiovei a fost pus în dezbatere publică și aprobat de către Consiliul Local, s-a readus în discuție acest proiect, pentru care, pe anul 2017, a fost prinsă în lista de investiții doar suma de 1,5 milioane de lei. Motivul, explicau atunci autoritățile, era faptul că nu se va ajunge la stadiul de execuție în acest an și că nu avea rost să fie alocați mai mulți bani.

Față de Colegiul „Carol I”, pe care toți ni-l dorim – mulți suntem absolvenți ai colegiului și este un obiectiv care este urmărit pe plan național de marea majoritate a celor care au absolvit acest colegiu și sunt împrăștiați prin țară -, am alocat suma de 1,5 milioane de lei, asta însemnând cheltuieli de proiectare și execuție. Am făcut socoteala în felul următor, că procedura de licitație se întinde pe durata 4-5 luni, procedura de proiectare, care va fi prima parte, se va derula tot pe o perioadă de 4-5 luni – nu știu exact cât este prevăzut în caietul de sarcini – și, automat, pentru execuție în 2017, nu va mai rămâne prea mult timp pentru lucrări având în vedere că este și perioada de iarnă. Chestiunea este că îl demarăm și nimeni nu îl va mai putea întoarce. Să nu uităm că este vorba despre un monument istoric, cu reabilitare. Nu este o simplă construcție, este un proiect delicat”, explica, la finele lunii martie, în fața consilierilor locali, primarul interimar Mihail Genoiu.

Licitația, însă, nu a fost demarată.

Jurnalul Olteniei a scris din nou, în data de 16 mai, despre faptul că municipalitatea din Craiova a postat, pe 4 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, programul de achiziții pentru anul 2017, în care este prins și contractul pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I”, Conform estimărilor postate în programul de achiziții, contractul „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național Carol I și Opera Română (PT+exec.)” se ridică la valoarea de 27.284.744,15 lei fără TVA, 32.468.845,54 de lei cu TVA, adică echivalentul a 5.996.515,27 de euro fără TVA.

Deși data estimată de lansare a procedurii este trecută în acest plan ca fiind 28 aprilie 2017, în SEAP nu fusese postată încă această procedură. Ca dată de finalizare, adică de desemnare a câștigătorului, autoritatea contractantă a estimat data de 16 octombrie a anului în curs.

La data apariției articolului în ziarul nostru, conform primarului interimar al municipiului, Mihail Genoiu, documentația pentru Colegiul Național „Carol I” urma să fie transmisă în acele zile către SEAP, ca mai apoi să treacă un termen de zece zile până când procedura să devină publică.

Licitația, însă, nu a fost nici atunci demarată.

19 mai: „În următoarea săptămână, după ce se parcurg primele zece zile, va putea fi vizualizată”

În urmă cu câteva săptămâni, Colegiul „Carol I” și-a sărbătorit 191 de ani de la înființare, prilej cu care reprezentanții municipalității au spus din nou că au fost pornite demersurile pentru proiectarea și execuția reabilitării și a consolidării. De data aceasta, nu a mai fost vorba de doi ani de lucrări desfășurate, cum se afirmase anterior, ci de patru ani.

Licitația pentru proiectarea și execuția consolidării a fost suită pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice – n.r.). Ea este publică și competiția a început deja. Chiar dacă specialiști care se pricep să urmărească asemenea lucruri nu o văd în Sistemul Electronic, nu o văd pentru că primele zece zile sunt pentru Autoritatea Națională care urmărește aceste caiete de sarcini, aceste documentații, și care le verifică. În următoarea săptămână, după ce se parcurg primele zece zile, va putea fi vizualizată. Asta înseamnă cinci luni de proiectare, după care alți patru ani de execuție“, a spus Mihail Genoiu la aniversarea Colegiului „Carol I”, la data de 19 mai.

Licitația nu este nici acum în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în ciuda declarațiilor care au fost făcute de-a lungul timpului. Rămâne de văzut dacă în acest loc în care s-au construit atâtea minți și oameni remarcabili vor mai fi construite lucruri, sau dacă va cădea, bucată cu bucată, spre dezamăgirea celor care i-au călcat pragul.

Politica