Slătinenii şi oltenii care locuiesc în proximitate de până la opt kilometri de municipiu se pot pensiona mai devreme cu doi ani, legea care prevede acest lucru fiind aprobată, marţi, de Camera Deputaţilor.
Iniţiatorii modificării legislative sunt senatorul Paul Stănescu (PSD) şi deputatul Gigel Ştirbu (PNL).
Deputaţii au adoptat marţi, cu 248 voturi „pentru”, 26 voturi „împotrivă” şi o „abţinere”, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, printre care Slatina, Baia Mare, Copşa Mică, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, în sensul ca şi persoanele care locuiesc în localitatea Slatina să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.
În cadrul Comisiei pentru muncă s-a adoptat un amendament care prevede că „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”
Legea urmează să meargă la Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.