sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Căpșunarii” din Spania dezvoltă afaceri acasă

Prin forțe proprii, nu pe fonduri europene întrucât procedurile sunt greoaie, soții Frimu au dezvoltat, la Ostrovu Mare, în Mehedinți, o plantație de căpșune ce se întinde pe o suprafață de 2.500 pătrați. Este deja al treilea an când scot bani din roadele muncii lor, iar recent s-au apucat de cultivat și afini.

Soții Frimu, Elena și Traian, au muncit 14 ani în provincia spaniolă Huelva, el a lucrat pe un utilaj, în timp ce ea a fost şefa echipei de culegătoare de căpșune. În urmă cu trei ani au decis să se întoarcă acasă. Aveau 3.500 euro și i-au investit într-o cultură de căpșune la Ostrovu Mare

Ideea ne-a venit din Spania. Am fost cu soțul în Spania 14 ani, departe de casă și de familie. Am vrut să ne retragem în țară și să facem și noi ceva. De ce numai spaniolii?Și am încercat, este deja al treilea an”, a spus Elena Frimu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acum, familia Frimu vrea să extindă plantația de căpșune.

Acum sunt mai satisfăcut ca la început, ca înainte de a pleca în Spania. Tehnologia din Spania vreau s-o pun în mișcare aici, cunosc foarte bine sistemul utilajelor cu care se lucrează acolo. Am început acum să îmi pun la punct o mașină care să lucreze mult mai performant și vrem să ne extindem”, a afirmatTraian Frimu.

Afacerea este una de familie. Cei doi soți sunt ajutați de fiul și nora lor. Fructele sunt vândute în hipermarketuri, la piață, sau direct de pe plantație.

Anul trecut am vândut foarte mult la supermarketuri, am început să vindem aici local în Drobeta Turnu Severin. Vindem foarte multe fructe de acasă, deja lumea s-a obișnuit și cunoaște calitatea și gustul. Când avem o producție foarte mare vindem și la piață. Avem un soi din Olanda, pe care nu l-am găsit aici în România și știam noi că este foarte aromat și dulce, iar restul soiurilor sunt românești luate din Maramureș”, a precizat Alina Frimu.

Copiii care vin cu părinții la cules pot mânca în voie căpșune, a mai sps tânăra.

Fiul soților Frimu, Liviu, și-a îndeplinit, de curând, un alt vis: o plantație de afini care în curând va da roade.

Știam de afine dinaintea căpșunelor. numai costurile sunt diferite față de înființarea unei plantații de căpșune. A fost un vis pe care urma să mi-l îndeplinesc și am reușit în parteneriat cu un bun prieten să punem primul hectar. Să vedem cum va funcționa. Ne punem mari speranțe în el”, mărturisește Liviu Frimu.

Politica