sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Încercare de intrare în Cartea Recordurilor a „Căluşului Românesc”

Slatina va intra pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, la ediţia din acest an a Festivalului Naţional „Căluşul Românesc”, când peste o mie de căluşari vor juca căluşul, simultan, pe bulevardul Al.I. Cuza, în faţa sediilor CJ Olt şi Prefecturii.

Intenţia de a intra în Cartea Recordurilor a fost prezentată, joi, în cadrul unei conferinţe în care a fost anunţat şi programul ediţiei cu număr XIX a Festivalului Naţional „Căluşul Românesc”. La conferinţă au fost prezenţi viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, directorul Palatului Copiilor, Iliuţă Brăileanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii, Florian Dumitrescu şi directorul Ansamblului „Doina Oltului”, Ion Creţeanu.

Spectacolele de la „Căluşul Românesc” se vor desfăşura pe scena care va fi amplasată în aer liber, pe Esplanadă. „Este un moment important nu atât pentru municipalitate, cât pentru locuitorii oraşului nostru. Peste mai puţin de o lună, în Săptămâna Rusaliilor, va avea loc la Slatina Festivalul Naţional al Copiilor «Căluşul Românesc», oraşul nostru devenind capitala mondială a căluşului. În perioada 6-10 iunie, cea de a XIX ediţie a festivalului este prilej cu care peste o mie de căluşari vor dansa pe ritmuri nebuneşti, specifice acestui dans, cu care vom încerca să intrăm în Cartea Recordurilor. Va fi cel mai mare număr de căluşari care dansează, simultan. Primăria Slatina va continua să susţină aceste evenimente culturale, în municipiul nostru”, a declarat viceprimarul Gigi Vîlceleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aproximativ 2.400 de copii şi elevi vor participa la ediţia din acest an a festivalului, potrivit lui Iliuţă Brăileanu. „Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului «Căluşul Românesc» va debuta pe 6 iunie. Manifestarea se va desfăşura pe Esplanadă, în aer liber, evenimentul fiind sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Slatina. La ediţia din acest an vor participa formaţii din 15 judeţe ale ţării, numărul de participanţii fiind de cel puţin 2.400. Din judeţul Olt vor veni formaţii din 57 de localităţi”, a declarat el.

Tentativa de intrare în Cartea Recordurilor se va consuma în data de 7 iunie, de la ora 19.00, în faţa sediilor CJ şi Prefecturii Olt. „Căluşarii lucrează deja la momentul artistic de Cartea Recordurilor. Momentul va face parte din parada portului popular. Vom începe parada, în jurul orei 18.00, iar la ora 19.00, în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, cei peste o mie de căluşari vor dansa pentru record. De ce vrem să intrăm cu căluşul în Cartea Recordurilor? Pentru că este un fenomen cultural care şi-a câştigat dreptul şi este demn de Cartea Recordurilor. Pentru că îl recomandă trecutul, prezentul şi chiar şi viitorul”, a mai spus Iliuţă Brăileanu.

Politica