sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Craiova guvernată cu bun simț și competență”

Avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, candidat independent la funcția de primar al municipiului Craiova, și-a creionat programul electoral. Candidatul afirmă că își dorește ca orașul să fie guvernat cu bun simț și competență. Iată câteva idei extrase din programul candidatului independent la Primăria Craiova, avocatul Lucian Săuleanu.
Mediul economic

Relansarea orașului nu este posibilă fără dezvoltare economică, acesta va fi principala preocupare a mea, de a atrage investitori, de a propune investiții menite să facă atractiv orașul.
În mod constant voi organiza întâlniri cu oamenii de afaceri din Craiova, pentru a realiza o apropiere reală față de aceștia, acordându-le tot sprijinul în probleme concrete, în relația cu Primăria. Pe de altă parte, se impune nu numai o intensificare a relațiilor cu potențiali investitori străini, ci și participarea în mod constant la târguri comerciale internaționale pentru a prezenta oferta și potențialul Craiovei. Numai o astfel de abordare directă și o agendă zilnică cu acest scop pot modifica percepția investitorilor străini și conduce implicit la demararea unor investiții în Craiova.

Start-up city – Vreau să transform Craiova în capitala start-up-urilor românești. De aceea voi propune Consiliului Local să fie de acord ca pentru orice companie nou înființată care are ca obiect de activitate tehnologia informației (cercetare, dezvoltare, aplicare) să furnizăm un sediu gratis pentru doi ani. De asemenea, vom identifica alte măsuri de susținere a activității acestor societăți. Propun astfel de măsuri radicale din două motive: primul nevoia subliniată deja de a crea condiții pentru ca absolvenții Universității din Craiova să rămână în oraș, iar al doilea necesitatea de a conecta Craiova nu numai la economia națională, ci și la cea mondială. De altfel, studenții și absolvenții Universității din Craiova vor avea prioritate la preluarea unor spații destinate acestor societăți. Avem deja 2.000 de specialiști IT în Craiova, putem avea 4.000 în mai puțin de 4 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Investiții private-un birou specializat din cadrul primăriei va avea ca unică preocupare atragerea de investiții greenfield în Craiova. Angajații acestei structuri vor compune pachete de facilități adaptate fiecărui investitor interesat în parte. Am luat legătura cu oamenii dispuși să mi se alăture în acest demers și împreună cu ei începem discuțiile cu investitorii în primele zile de mandat.

Consiliul Investitorilor craioveni – voi crea un organism consultativ pe lângă primărie care se va reuni lunar și care va avea drept scop identificarea soluțiilor pentru o colaborare public-privată în avantajul craiovenilor. Întâlnirile vor fi transparente, iar concluziile publicate pentru ca întreaga comunitate să cunoască ideile și să le poată amenda, critica sau completa.

Construcția din fondurile Primăriei sau în parteneriat cu un investitor privat a cel puțin unui parc industrial .
Trafic/Infrastructură

Traficul din Craiova este din ce în ce mai greu de suportat, iar exemplele Bucureștiului sau Clujului, care au fost sufocate pentru că nu au luat măsuri la timp, trebuie evitate. În aceste condiții trebuie să demarăm împreună cu specialiști din cadrul Universității din Craiova elaborarea unui Plan de Mobilitate pentru Craiova care va avea următoarele obiective :

Accesibilitate. Extinderea actualelor trasee de transport public astfel încât oriunde te-ai afla în oraș să nu fii la mai mult de 5 minute distanță de o stație RAT. Trebuie regândite unele trasee. Vom înființa unele noi și vom lărgi paleta de opțiuni pentru transport public, implicând inclusiv operatori privați dacă aceștia vor fi dispuși să colaboreze cu Primăria.
Siguranță și confort. Rețeaua de transport public este subdimensionată și, în multe cazuri, depășită moral. Craiova are nevoie nu numai de mai multe linii de transport în comun, dar și de mijloace de transport moderne, cu faclități precum aer condiționat sau wi-fi.
Mediu – Deși populația scade, numărul mașinilor crește, iar efectele le simțim cu toții. De aceea, PMC va încuraja prin măsuri pro-active metode de transport alternative. Vom începe construcția de piste de biciclete la care, împreună cu parteneri din zona privată, vom adăuga un program de închiriere pentru biciclete, și înființarea unor stații pentru închiriere mai ales în zonele cu trafic mare de tineri (sediile diverselor facultăți, campusurile studenților, liceele cele mai importante etc.). Demararea unor acțiuni pentru conștientizarea necesității folosirii unor astfel de metode de transport alternativ, dar și pentru creșterea respectului în trafic față de bicicliști.
Parcări – primăria va crea un sistem modern de administrare a parcărilor similar cu cel ce poate fi găsit în orașele occidentale. Prețurile vor fi ținute la un nivel decent. Pentru a preveni orice fel de speculații, sistemul va fi administrat de o companie a Primăriei. În același timp, Primăria trebuie să creeze anual un număr suficient de locuri de parcare noi care să fie puse la dispoziția locuitorilor, soluția aplicării stricte Regulamentului privitor la ridicarea autovehiculelor în lipsa unor locuri suficiente nefiind justă.
Drumuri – întreținerea drumurilor se va face cu atenție sporită iar, pentru intervenții rapide, primăria va crea o aplicație care va permite cetățenilor să avertizeze rapid administrația atunci când apar situații în care este nevoie de intervenție. Primăria va avea termene clare de răspuns și de intervenție
Zone pietonale – se va studia oportunitatea desemnării unor noi zone pietonale permanente sau temporare.

Pe lângă infrastructura locală, vitală pentru craioveni este și autostrada care să lege Craiova de București. Timpul pierdut de craiovenii care se deplasează către București sau efectul negativ în plan economic, mă obligă să depun diligențe față de autoritățile statului, parlamentarii doljeni, pentru rezolvarea acestei probleme-cheie.

Relația cu cetățenii

Din prima zi a mandatului meu doresc să am o comunicare eficientă cu locuitorii orașului, astfel, voi ajusta programul de audiențe în așa fel încât să fie suficient rezolvării cererilor.
Voi propune implementarea unui sistem de alertă prin sms (sau e-mail) la care se va putea abona gratis orice cetățean al Craiovei. Alertele vor viza anunțuri de achiziții publice, reparații ale infrastructurii rutiere, restricții de circulație și alte aspecte de interes public.
Stabilirea unei limite de timp de așteptare de maximum 5 minute pentru a putea plăti impozite la Direcția de taxe locale. Un astfel de termen poate fi respectat dacă există bunăvoință din partea funcționarilor publici.

Guvernare locală

Voi analiza, împreună cu cetățenii, toate documentele și taxele pe care în prezent Primăria le cere celor care au nevoie de serviciile publice, cu scopul de a elimina birocrația.
Publicarea contractelor Primăriei și instituțiilor subordonate, precum și a altor informații importante.
Cred ca transparența este esențială și cetățenii au dreptul să știe pe ce le sunt cheltuiți banii.
Întărirea relației cu societatea civilă, în special prin susținerea activităților asociațiilor nonprofit, în baza Legii nr.350/ 2005 (programe de finanțare pentru ONG-uri).
Continuarea în parteneriat cu asociațiile neguvernamentale a activităților privind câinii comunitari.
Educație

Primăria Craiova va susține în mod special activitatea grădinițelor, creșelor și instituțiilor de tip after school. Am decis să procedăm astfel pentru a încuraja inițiativa privată și pentru că suntem conștienți că apariția unor astfel de servicii este dificilă dacă este lăsată exclusiv în grija statului.
Reformarea actualului sistem de burse pe doua direcții – o țintire mai clară a elevilor din familiile în care există risc de abandon școlar și premierea performanțelor școlare naționale și internaționale. Numărul burselor va fi crescut cu 50 la sută din fondurile primăriei.
Instituirea unor premiii pentru profesorii care au rezultate excepționale și pentru aceia care ajung la 25 de ani de carieră.
Acordarea de către Primărie a unor subvenții pentru părinții care își înscriu copii la cluburi sportive acreditate, cu scopul de a implica tinerii în activități sportive organizate cu efect asupra descurajării consumului de droguri, alcool și tutun.
Înființarea unui centru de excelență în educație care să ofere elevilor craioveni pregătire suplimentară în domeniile pe care vor să se specializeze și care sunt studiate insuficient sau deloc în actuala programă școlară.
Demararea unui program permanent de consultare cu specilaliștii Universității din Craiova care va avea atât rostul de a folosi expertiza acestora pentru dezvoltarea orașului, cât și pentru susținerea și dezvoltarea Universității, astfel încât în următorii 10 ani Craiova să devină al doilea oraș al României după numărul de studenți. Pentru atingerea acestui scop, Primăria va deveni un partener permanent al Universității din Craiova.
Locuire/Urbanism

Blocurile construite în ultimii 50 de ani încep se apropie de perioada de expirare a garanției, ceea ce ne obligă să intervenim pentru menținerea acestora în bună stare. Vom analiza atent nevoile de intervenție, urmând ca sprijinul primăriei să fie prioritizat în funcție de gravitatea situației fiecărei clădiri în parte, după un calendar care va fi făcut public.
Nu s-a reușit anveloparea blocurilor din fonduri europene, astfel că mii de craioveni au rămas fără beneficiile unor locuințe cu eficiență energetică sporită. Vom relua acest proces.
Una dintre marile probleme ale Craiovei este disciplina în construcții, astfel încât nu putem să avem un oraș cu un anumit confort dacă din punct de vedere estetic și al siguranței construcțiilor nu se respectă legislația specială.
Trebuie reduse termenele pentru eliberarea autorizațiilor de construire, mai ales cu privire la investițiile care generează locuri de muncă. Birocrația oprește dezvoltarea economică și cred că din poziția de primar am un cuvânt de spus în această direcție.
Primăria va demara negocieri pentru atragerea de noi investitori în comerțul modern (centre comerciale), însă acestea vor fi îndreptate către zonele de la marginea orașului unde nu sunt riscuri de sufocare a traficului, precum și identificarea unor soluții cu proprietarii celor două centre comerciale ale căror lucrări au început (din str. Caracal și Nicolae Titulescu ).
Primăria va planta anual 1.000 de arbori pe arterele orașului, urmând ca în următorii ani să facem eforturi pentru a avea cel mai bun raport dintre toate orașele României. Vrem să fim cunoscuți ca cel mai verde oraș al României.
În același timp, voi lua măsuri pentru ridicarea gradului de colectare a deșeurilor care, în acest moment, este la un nivel intolerabil de mic. Găsirea unei soluții optime privind groapa de gunoi a Craiovei, care afectează atât confortul, cât mai ales sănătatea craiovenilor din mai multe cartiere.
Stimularea agenților economici pentru promovarea schemelor voluntare de management de mediu.
Strategic, dezvoltarea Craiovei se va face în jurul cartierelor. Intenționez să demarez un program de deschidere a unui centru comunitar în fiecare dintre cartierele orașului; activitățile fiecărui centru vor fi orientate către persoanele în vârstă și copii. Centrele vor fi atât spații de socializare, cât și pentru educație sau activități de divertisment de dimensiuni mici. De asemenea, centrele vor servi și ca interfață locală pentru interacțiuni cu Primăria.
Comunitate/Cultură

Sub mandatul meu, Primăria Craiova va urmări să încurajeze dezvoltarea și sentimentul de apartenență al locuitorulor față de oraș. Vom încuraja participarea cetățenilor la luarea deciziilor și vom oferi prilejul acestora de a folosi spațiile publice în inițiativele destinate comunității.

Craiova lipsește de pe harta marilor concerte și festivaluri din România. Intenționez ca, cel mai târziu în doi ani, să avem la Craiova cel puțin un festival care să marcheze orașul ca unul dintre principalele centre artistice ale Românei.
Intentionez, de asemenea, să pun bazele unui Festival al Artelor și Creativității care să devină în termen relativ scurt una din principalele atracții turistice ale orașului. Festivalul va avea loc timp de zece zile la începutul fiecărei toamne.
Creșterea turismului cultural prin promovarea valorilor și personalităților legate de Craiova si crearea unor circuite turistice la nivelul Olteniei cu punct de plecare Craiova (exemplu lui C-tin Brâncuși care nu a fost cuprins în proiecte locale menite să atragă turiști)
Creșterea spațiilor verzi puse la dispoziția tinerilor și copiilor pentru recreere, a pistelor de bicliclete, montarea de aparate de fitness în aer liber, înființarea de skate park-uri, toate acestea cuprinse într-un program coerent în parteneriat cu asociațiile iubitorilor de mișcare sau alte asociații de profil.

Politica