sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Disponibilizaţii CE Oltenia ar putea fi angajaţi de companii din Timiş

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia care vor fi disponibilizaţi în acest an ar putea fi angajaţi de companii private din judeţul Timiş.
O mie de angajaţi ai Complexului Energetic (CE) Oltenia vor fi disponibilizaţi în acest an, iar alţi 750 până în 2018, conform planului de reorganziare a companiei. Disponibilizaţii CE Oltenia şi-ar putea însă găsi de lucru în judeţul Timiş.

La iniţiativa Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, joi, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, au avut discuţii pe tema “Soluţii concrete pentru criza forţei de muncă calificată din judeţul Timiş”, scrie MEDIAFAX, arătând că, în total, peste 90 de companii din judeţ, care caută personal calificat, s-au întâlnit cu conducerea Complexelor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care vor disponibiliza în acest an peste 2.400 de salariaţi.
Sorinel Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat, înainte de întâlnirea cu oamenii de afaceri, că până la sfârşitul anului 2018, vor fi disponibilizaţi 1.750 de angajaţi, dintre care 1.000 în acest an.
„Sunt ingineri, directori, lăcătuşi, sudori, excavatorişti, oameni sută la sută calificaţi, cu vârste între 46 şi 57 ani. Eu cred că oamenii ar fi dispuşi să vină la lucreze în Timiş, pentru că judeţul Gorj, din păcate, nu are şi alte variante, în acest moment, iar distanţa dintre cele două judeţe este de doar 300 de kilometri. Vom discuta cu partenerii de afaceri de aici pentru a vedea care este necesarul, apoi ne vom întâlni cu salariaţii şi le vom prezenta variantele”, a explicat Sorinel Boza.
Potrivit preşedintelului Directoratului Complexului Energetic Oltenia, compania reprezintă cel de-al doilea angajator din România, după Poşta Română, cu 13.400 de angajaţi. La finalul programului de disponibilizări, complexul energetic va mai rămâne cu aproximativ 12.500 de angajaţi.
„Programul de disponibilizare în Complexul Energetic Oltenia continuă şi anul viitor, cu 750 de persoane, şi apoi se va opri. Societatea e pe drumul cel bun, disponibilizarea reprezintă un mic fragment din partea de redresare. Estimez că acest an va fi primul pe profit pentru companie, după trei ani grei. Este foarte important să încercăm să găsim şi parteneri care doresc să investească în Gorj. Încercăm ambele soluţii, în cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din judeţul Timiş”, a mai precizat Gheorghe Boza, potrivit MEDIAFAX.
De asemenea, în acest an vor fi disponibilizaţi şi 1.400 de angajaţi de la Complexul Energetic Hunedoara, după ce anul trecut au rămas fără locuri de muncă încă aproximativ 1.000.
La evenimentul organizat la Timişoara a participat şi secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, care a afirmat că procesul de disponibilizări de la cele două complexe energetice este unul “dureros”, dar care trebuie făcut.
„Tranziţia în sectorul energetic de la energie clasică la un alt tip de energie, pe care marea majoritatea ne-o dorim, energia curată, e o certitudine, care a făcut paşi rapizi. O certitudine reprezintă şi faptul că aceste companii producătoate de energie electrică pe bază de cărbune vor exista în continuare în condiţii de mediu, de respectare a legislaţiei europene de mediu. Din păcate, această tranziţie nu s-a putut face şi fără momente dureroase. Pentru companii, unul dintre cele mai dureroase momente este procesul de disponibilizare”, a declarat Doru Vişan.
Secretarul de stat a mai precizat că urmează să fie disponibilizate încă 2.000 de persoane.
„Cu certitudine vor mai fi disponibilizări, ele se vor contura clar în programul de închidere al minelor din Valea Jiului, cu promovarea celor două Hotărâri de Guvern pentru Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea de Închidere Mine din Valea Jiului, cu protecţia socială corespunzătoare. Cred că vom vorbi pe parcursul a doi ani de un număr de 2.000 de oameni care vor mai fi disponibilizaţi”, a conchis secretarul de stat în Ministerul Energiei.
Pe de altă parte, companiile din judeţul Timiş sunt încântate de ideea de a angaja persoane din Gorj sau din Hunedoara, mai ales că reuşesc să găsească cu greu personal. Rata şomajului în judeţul Timiş este de doar 1%.
Flaviu Pop, reprezentantul unei asociaţii din care fac parte peste 55 de multinaţionale din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin, spune că aceste companii ar avea nevoie de aproximativ 2.000 de noi angajaţi.
„Firmele oferă o serie de facilităţi, pe lângă primele de relocare oferite de stat. Unele firme sunt pregătite să suporte chiriile angajaţilor, să le ofere locuinţe, să le asigure transportul până la locul de muncă. Firmele de abia aşteaptă să vină oamenii, unele se orientează spre soluţii externe, noi am vrea să lucrăm cu românii noştri”, a precizat Flaviu Pop.
De asemenea, o altă companie din domeniul de retail alimentar este dispusă să le ofere angajaţilor din alte judeţe care vin în Timiş sau în Hunedoara o sumă lunară de relocare de 600 lei, timp de doi ani, pe lângă salariu şi primele oferite de stat, încheie sursa citată.

Politica